Israelul sfidează Casa Albă - Anunţă o nouă expansiune a coloniilor din Cisiordania

Bezalel Smotrich
Bezalel Smotrich (YouTube Screenshot)

Israelul a aprobat construirea a 3.600 de locuinţe israeliene într-o nouă colonie din Cisiordania. Anunţul a fost făcut la doar câteva zile după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că aşezările sunt incompatibile cu dreptul internaţional. Tel Aviv ignoră în mod obişnuit solicitările Washingtonului de a reduce tratamentul opresiv pe care îl aplică palestinienilor, fără ca acest lucru să aibă un impact asupra ajutorului de miliarde pe care SUA îl acordă anual Israelului, potrivit The Libertarian Institute.

Ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich, a aprobat marţi noile case evreieşti pe terenuri palestiniene la sud de Ierusalim.

"Vom continua ritmul de colonizare în întreaga ţară", a declarat el.

Smotrich a negat existenţa unui popor palestinian şi a cerut segregarea maternităţilor.

Aprobarea colonizării este o sfidare la adresa Casei Albe, întrucât săptămâna trecută Blinken a restabilit politica anterioară celei din timpul preşedinţiei lui Donald Trump de a considera coloniile israeliene din Cisiordania ca fiind incompatibile cu dreptul internaţional.

"Administraţia noastră menţine o opoziţie fermă faţă de extinderea coloniilor, iar în opinia noastră acest lucru nu face decât să slăbească, nu să întărească securitatea Israelului", a declarat diplomatul.

Blinken a adăugat că aşezările sunt "incompatibile cu dreptul internaţional" şi "contraproductive pentru a ajunge la o pace durabilă".

Pe lângă construirea de noi locuinţe evreieşti, Tel Aviv a distrus şi locuinţe palestiniene. Israelul a distrus aproape 100 de case palestiniene începând cu 7 octombrie. Tel Aviv le decontează palestinienilor costul distrugerii locuinţelor lor.

Săptămâna trecută, Smotrich a explicat că această politică are ca scop pedepsirea palestinienilor.

"Duşmanii noştri ar trebui să ştie că orice rău pe care ni-l vor face va duce la mai multe construcţii, mai multă dezvoltare şi la mai multă stăpânire a noastră în toată ţara", a avertizat el.

Pedeapsa colectivă, construirea de colonii şi ocupaţia militară sunt toate încălcări ale dreptului internaţional.

Preşedintele Joe Biden, care pretinde că politica sa externă este centrată pe respectarea ordinii internaţionale liberale, a refuzat în continuare să reducă sprijinul SUA pentru Israel sau chiar să condamne presupusele numeroase şi flagrante încălcări ale dreptului umanitar de către Tel Aviv, pe fondul presiunii internaţionale tot mai mari.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a declarat recent în faţa Congresului că SUA a livrat Israelului peste 20.000 de bombe începând cu 7 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe