Israelul sfidează presiunea internaţională şi criticile SUA şi anunţă continuarea planurilor de colonizare

Bezalel Smotrich
Bezalel Smotrich (YouTube Screenshot)

Ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich, a promis că va continua extinderea coloniilor din Cisiordania ocupată, sfidând presiunea internaţională asupra Israelului de a opri construirea pe terenurile pe care palestinienii le consideră ca fiind nucleul unui viitor stat independent, informează Reuters.

Marţi seara, Smotrich a anunţat aprobarea unei noi aşezări numite Mishmar Yehuda, în Gush Etzion, un grup de aşezări evreieşti situate la sud de Ierusalim, şi a declarat că se va continua activitatea de autorizare a altor aşezări.

"Vom continua procesul de colonizare în întreaga ţară", a anunţat el într-un comunicat.

Măsura vine la doar câteva zile după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul consideră că aşezările evreieşti din Cisiordania sunt incompatibile cu dreptul internaţional, revenind la o poziţie de lungă durată a SUA, care a fost anulată de administraţia fostului preşedinte Donald Trump.

Schimbarea a readus Statele Unite în concordanţă cu majoritatea lumii, care consideră că aşezările construite pe teritoriul pe care Israelul l-a capturat în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu sunt ilegale. Israelul însuşi contestă acest punct de vedere, invocând legăturile istorice şi biblice ale poporului evreu cu acest teritoriu.

Palestinienii spun că extinderea coloniilor în Cisiordania face parte dintr-o politică israeliană deliberată de subminare a ambiţiei sale de a crea un stat independent cu Ierusalimul de Est drept capitală.

Săptămâna trecută, miniştrii israelieni au fost de acord să convoace un consiliu de planificare pentru a aproba aproximativ 3.300 de locuinţe care urmează să fie construite în colonii, o decizie care, potrivit lui Blinken, a dezamăgit Washingtonul, care a insistat pentru reluarea eforturilor în vederea găsirii unei soluţii cu două state pentru conflictul de decenii dintre Israel şi palestinieni.

Smotrich, lider influent al unuia dintre partidele de extremă dreapta din guvernul de coaliţie al premierului Benjamin Netanyahu, locuieşte el însuşi într-o colonie şi a susţinut în mod constant continuarea construirii de colonii.

"Acesta este, de asemenea, răspunsul nostru către naţiunile lumii. Vom continua mai departe şi vom consolida Gush Etzion cu mai mulţi locuitori, mai multe şcoli, mai multe drumuri şi mai multe grădiniţe", a declarat Shlomo Ne'eman, primarul Consiliului Regional Gush Etzion.

Grupul israelian de advocacy Peace Now, care monitorizează extinderea coloniilor, a declarat într-un raport de luna trecută că a avut loc o creştere fără precedent a activităţilor de colonizare de la începutul războiului din Gaza, în octombrie.

Potrivit unui raport al Comitetului ONU pentru drepturile omului, puţin sub 700.000 de colonişti trăiesc în 279 de aşezări din Cisiordania şi Ierusalimul de Est, faţă de 520.000 în 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe