Israelul va construi sute de locuinţe în Cisiordania, ca răspuns la un atac cu armă albă

După ce un tânăr palestinian a înjunghiat trei israelieni într-o colonie din Cisiordania, ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a anunţat că vor fi construite încă 400 de locuinţe evreieşti, ca răspuns la atac.
Soldaţi israelieni (Getty Images)
Andrei Popescu
27.07.2018

Autorităţile israeliene intenţionează să construiască încă 400 de locuinţe în Cisiordania, extinzând coloniile evreieşti în teritoriile palestiniene ocupate, a afirmat vineri ministrului israelian al Apărării, Avigdor Lieberman.

Măsura este un răspuns la atacul care a avut loc asupra coloniştilor în comunitatea evreiască Adam, cunoscută şi sub numele de Geva Binyamin, când un tânăr palestinian a înjunghiat 3 persoane, dintre care una a murit. Tânărul palestinian a fost împuşcat mortal de unul dintre vecinii victimelor, potrivit Deutsche Welle.

“Cel mai bun răspuns la terorism este accelerarea construirii de colonii în Iudeea şi Samaria”, a scris Lieberman pe Twitter, folosind termenii israelieni pentru anumite zone ale Cisiordaniei, locuite în mare parte de evrei.

Israelul a ocupat Cisiordania şi Ierusalimul de Est după Războiul de Şase Zile din 1967 şi, de atunci, a construit peste 200 de colonii pe teritoriile locuite de palestinieni, sfidând presiunea comunităţii internaţionale, care consideră coloniile ilegale.

Săptămâna trecută, parlamentarii israelieni au adoptat o lege controversată care etichetează coloniile drept o “valoare naţională”, promiţând “încurajarea şi promovarea” acestora.

Palestinienii susţin că, de fapt, coloniile reprezintă unul dintre principalele obstacole pentru obţinerea unei păci durabile.

Armata israeliană a declarat vineri că va “consolida apărarea” coloniei Adam şi a altor colonii evreieşti.

Totodată, armata israeliană a percheziţionat locuinţa atacatorului palestinian de 17 ani, care locuia în satul Kauber, ciocnindu-se cu localnicii. Soldaţii au blocat intrarea în Kauber cu movile de pământ şi au efectuat măsurători la locuinţa atacatorului înaintea demolării acesteia. De regulă, forţele de securitate israeliene demolează locuinţele atacatorilor, precizând că este vorba de o măsură de descurajare a altor atacuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor