Ivan Patzaichin inaugurează un muzeu al lotcii în aer liber, la Mila 23

Ivan Patzaichin
Ivan Patzaichin (Epoch Times România)

Multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin va inaugura miercuri, la ora 17.00, un muzeu în aer liber dedicat bărcilor cu vâsle în localitatea sa natală, Mila 23, Delta Dunării, care ar putea deveni o atracţie pentru acest sat.

"Am terminat marţi seară de amenajat muzeul în aer liber şi deja avem vizitatori. În aer liber, în faţa căminului cultural din sat sunt trei bărci pescăreşti şi panouri cu imagini reprezentative ale localităţii care pot fi văzute de orice turist. Mă bucur că proiectul asociaţiei noastre atrage şi atenţia copiilor care află acum în satul lor s-au născut campioni olimpici", a declarat Ivan Patzaichin, preşedintele asociaţiei "Ivan Patzaichin-Mila 23".

El a spus că doreşte ca proiectul de artă publică "Muzeul Plutitor - Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării" să devină un punct de atracţie pentru turiştii Rezervaţiei şi un spaţiu reper pentru localnicii din zona Mila 23-Crişan-Caraorman.

"Vâslitul nu este o ruşine, iar istoria olimpică a satului Mila 23 dovedeşte că sporturile nautice sunt o şansă pentru copiii de astăzi, în condiţiile în care de 15 ani Delta Dunării nu a mai dat un campion olimpic", a menţionat preşedintele Ivan Patzaichin.

Potrivit acestuia, tot în satul Mila 23, luna viitoare, asociaţia intenţionează să deschidă un centru de canotaj.

Prin intervenţia temporară pe care o propune în centrul satului Mila 23, muzeul ce va fi inaugurat miercuri doreşte să evidenţieze locul privilegiat pe care lotca îl ocupă în viaţa localnicilor.

"Proiectul valorifică patrimoniul material şi imaterial din Delta Dunării, recuperând într-un mod inedit elemente de tradiţie şi cultură locală, evidenţiind perfecta articulare a acestora cu peisajul natural. Prin toate aceste aspecte, "muzeul" interpretează lotca sub forma unui element de legătură între diferitele identităţi etnice şi culturale care alcătuiesc spaţiul Deltei, punctând aspecte concrete din viaţa şi tradiţia acestor comunităţi", se arată într-un comunicat de presă difuzat miercuri de asociaţia "Ivan Patzaichin-Mila 23".

Conform organizatorilor, lotca, altădată mijloc unic de transport şi cel mai important instrument utilitar pentru supravieţuire în satele pescăreşti din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a ajuns în zilele noastre vehicul ecologic recomandat turiştilor responsabili şi un obiect autentic cu care locuitorii zonei se pot mândri.

Proiectul realizat de asociaţia multiplului campion olimpic a fost realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, inaugurarea muzeului în aer liber făcând parte din acţiunile organizate de Primăria comunei Crişan cu prilejul Zilei satului Mila 23.

"Muzeul plutitor - Lotca: tradiţie şi mitologie în spaţiul Deltei Dunării" este o avanpremieră a deschiderii celei de-a III-a ediţii a Festivalului Bărcilor cu Vâsle Rowmania, organizat de aceeaşi asociaţie, evenimentul urmând să aibă loc în perioada 30 august - 1 septembrie în oraşul Tulcea.

Asociaţia "Ivan Patzaichin - Mila 23" a fost înfiinţată de Ivan Patzaichin în anul 2010, cu scopul de a dezvolta proiecte de dezvoltare locală în Deltă şi în alte locuri unde apa poate reprezenta un avantaj economic pentru comunităţile din zonă. Proiectele asociaţiei acoperă domenii diverse, de la ecoturism şi sport, la proiecte culturale şi de protecţie a mediului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport