Japonia pregătită să ofere Rusiei un plan economic pentru insulele nordice disputate

Japonia a anunţat că este pregatită să propună Rusiei un plan specific pentru dezvoltarea economică comună a unui contestat lanţ de insule care este revendicat de ambele ţări.
O parte din ceea ce Rusia numeste Insulele Kurile, pe care le revendică, şi ceea ce Japonia numeste Teritoriile sale Nordice.
O parte din ceea ce Rusia numeste Insulele Kurile, pe care le revendică, şi ceea ce Japonia numeste Teritoriile sale Nordice. (Captură Foto)

Guvernul nipon va propune promovarea insulelor situate la nord-est de Hokkaido ca destinaţie turistică, luând în calcul atragerea de vizitatori japonezi, potrivit unui raport publicat sâmbătă de Nikkei Asia Review.

Companiile nipone şi ruseşti private vor oferi în comun croaziere turistice pe baza planului Japoniei pentru insulele pe care Moscova le administrează în prezent şi pe care le numeşte Kurile. Tokyo revendică insulele şi le numeşte Teritoriile Nordice.

Instituţiile medicale şi universităţile din Hokkaido vor furniza servicii medicale insulelor, probabil prin legături bazate pe Internet.

Japonia va mai propune, de asemenea, operarea în comun a unor centre de procesare a somonului, scoicilor abalone şi a altor tipuri de peşti, mai susţine raportul.

Deşi Rusia administrează insulele, care au o populaţie de aproximativ 20.000 de locuitori, suveranitatea lor rămâne o problemă disputată.

Totuşi, această chestiune va fi marginalizată în prezent, atâta timp cât sunt decise unele aspecte economice, a susţinut Nikkei.

Disputa asupra lanţului de insule datează de câteva decenii.

Ele au fost confiscate de forţele sovietice la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, deteriorând relaţiile dintre cele două ţări şi detertminându-le să nu semneze un tratat oficial de pace.

În decembrie 2016, preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul nipon Shinzo Abe au discutat despre posibile proiecte economice comune pe lanţul de insule, dar nu au fost înregistrate progrese până în prezent.

Negociatorii celor două părţi se vor întâlni din nou în 18 martie la Tokyo pentru a discuta propunerile, a adăugat Nikkei.

Adjunctul ministrului de Externe, Igor Morgulov, şi omologul său nipon Taleo Akiba sunt aşteptaţi să conducă tratativele. Cei doi speră să ajungă la un acord asupra detaliilor înainte ca Abe şi Putin să se întâlnească, ulterior, în cursul acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe