Japonia se 'reîmprieteneşte' cu energia nucleară, la trei ani după Fukushima

.
. (photos.com)

În pofida reticenţelor opiniei publice nipone, guvernul japonez a optat pentru soluţia realistă, alegând să nu renunţe la energia nucleară. Cu toate acestea, multe dintre reactoare nu vor fi repornite niciodată, notează cotidianul francez cu profil economic Les Echos.

La trei ani după distrugerea centralei Fukushima-Daiichi (în urma unui devastator cutremur urmat de tsunami), Administraţia conservatoare a lui Shinzo Abe a decis să suspende proiectul ce viza închiderea definitivă a centralelor nucleare din Japonia (proiect ce a fost lansat de puterea centristă anterioară) pentru a înlocui nuclearul din centrul politicii energetice a Arhipelagului nipon.

Vineri, Consiliul Miniştrilor din Japonia a redefinit viitorul energetic al ţării şi a decretat că nuclearul va redeveni 'o sursă importantă de energie'. Guvernul a reamintit că va susţine repornirea în lunile ce urmează a centralelor ale căror standarde de securitate vor fi validate de autoritatea pentru reglementare a sectorului şi chiar a dat de înţeles că nu se va opune construirii de eventuale noi reactoare.

Chiar dacă premierul nipon Shinzo Abe recunoaşte reticenţele opiniei publice japoneze faţă de această formă de energie, el este convins că ţara sa nu-şi va putea permite să renunţe cu totul la energia nucleară. După distrugerea centralei nucleare din Fukushima şi oprirea altor 48 de reactoare nipone, ecuaţia energetică s-a complicat în mod considerabil în Japonia. În prezent, energiile regenerabile generează, alături de hidro-electricitate, doar 10% din electricitatea consumată în arhipelag.

Prin urmare, 90% din energie provine de la centralele termice care funcţionează pe gaz natural, carbon şi petrol. Cumpărate din străinătate, cu un yen din ce în ce mai depreciat, aceste resurse dezechilibrează balanţa comercială a statului nipon. În 2010, Japonia a cheltuit 18.100 de miliarde de yeni (128 de miliarde de euro) pentru a se aproviziona cu energii fosile. Anul trecut, această factură a depăşit 27.400 de miliarde de yeni (194 miliarde de euro). Pentru a finanţa aceste achiziţii, după 2011 companiile electrice au majorat facturile în medie cu 20%, spre marea nemulţumire a gospodăriilor şi întreprinderilor nipone.

Însă, dacă decizia de o 'reînnoda' cu nuclearul a fost deja luată, guvernul japonez pare totuşi încă incapabil să definească rolul acestuia în viitorul mix energetic al ţării. 'În acest stadiu este dificil să fixezi nişte obiective', a lansat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga.

La rândul lor, experţii estimează că doar circa 20 de reactoare vor fi repornite în viitorul apropiat. Cele mult prea vechi, cele situate într-o zonă seismică prea sensibilă sau care necesită costuri prea mari de modernizare ar putea fi definitiv condamnate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe