Japonia va da Moldovei 50 de milioane de dolari pentru amenajarea pieţelor agricole

.
. (Sean Gallup / Getty Images)

Japonezii doresc să dea bani pentru crearea de pieţe agricole în mai multe localităţi.

Ministerul Agriculturii a anunţat că s-a ajuns deja la un acord, iar banii vor veni doar după ce ţara noastră va prezenta proiecte în acest sens.

Astfel ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a afirmat că "Noi vom lansa câteva proiecte noi, proiecte-pilot cum am procedat şi cu biomasa, la şcoli şi în alte domenii, pentru a testa dacă este posibilitatea pe viitor şi alţi donatori să se implice în acest proces de susţinere a pieţelor în sate".

Din suma acordată, 100 de mii de dolari va fi alocată pentru crearea unei pieţe agricole într-o localitate. Dacă proiectul va fi de succes, finanţările vor fi extinse.

Alte aproape 50 de milioane de dolari sunt prevăzute pentru crearea unei pieţe agro-alimentare în Chişinău.

Un alt proiect, în sumă de 5 milioane de dolari, prevede dotarea şcolilor şi grădiniţelor din aproape 100 de localităţi cu centrale de producere a energiei termice pe bază de deşeuri agricole. De asemenea, Japonia va continua proiectul 2KR, ce presupune procurarea de tractoare şi sisteme de irigare. Această tranşă este în valoare de 2 milioane de dolari.

Potrivit Publika.TV, Ministerul Agriculturii a precizat că o decizie finală va fi luată după finalizarea negocierilor. Japonia este principalul finanţator al sectorului agricol din Moldova. Până în prezent, din banii acordaţi au fost achiziţionate peste 5400 de combine şi tractoare în valoare de peste 20 de milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe