Joe Biden susţine că nu promovează independenţa Taiwanului, după declaraţii care sugerau opusul

Întâlnirea cu liderul comunist Xi Jinping pare să fi schimbat schimbarea.
Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Locatarul Casei Albe a asigurat partea chineză, marţi, că nu doreşte să încurajeze independenţa Taiwanului, pentru a clarifica afirmaţiile care au fost considerate o abatere de la linia diplomatică adoptată în ultimii zeci de ani de SUA cu privire la insulă.

Întrebat de jurnalişti, în timpul unei deplasări în statul New Hampshire, despre posibile progrese înregistrate în chestiunea Taiwanului în timpul şedinţei online pe care a avut-o cu liderul comunist chinez Xi Jinping, Biden a răspuns afirmativ. „Da. Am precizat foarte clar că sprijinim Legea relaţiilor cu Taiwanul şi asta-i tot”.

Anterior, în timpul unei întâlniri cu publicul american, Biden a afirmat existenţa unui pact cu Taiwanul, stârnind consternare printre analiştii americani şi diplomaţi, dată fiind sensibilitatea Chinei faţă de acest dosar.

Legea relaţiilor cu Taiwanul este adoptată în 1979 de Congresul SUA şi guvernează politica americană relativ la Insula democratică. Conform ei, Washingtonul se angajează să recunoască „o singură Chină”, oferind în acelaşi timp arme Taiwanului pentru a se apăra.

Joe Biden a adăugat, părând că vorbeşte despre Taiwan: „Este independent. Ia propriile decizii”. Această formulare a stârnit critici în Beijing, deoarece regimul comunist consideră că Insula este o provincie rebelă, şi a ameninţat în repetate rânduri că o va aduce sub controlul regimului comunist, inclusiv cu forţa dacă este necesar.

Taiwanul a fost fondat după cel de-al Doilea Război Mondial, de generalul naţionalist Chan Kai Shek, înfrânt de Armata Roşie a lui Mao Tsedun susţinută de Rusia.

Liderul comunist Xi Jinping a avertizat, în timpul întâlnirii virtuale cu Joe Biden, că a acţiona pentru independenţa insulei înseamnă „să te joci cu focul”.

„Nu promovăm independenţa. Îi încurajăm să facă exact ceea ce prevede Legea relaţiilor cu Taiwanul”, a clarificat apoi Joe Biden. „Am spus că ei trebuie să ia decizii cu privire la Taiwan, nu noi”.

Joe Biden a asigurat încă o dată că Statele Unite nu intenţionează „deloc să îşi schimbe politica”.

Luni seara, locatarul Casei Albe a avertizat că Washingtonul se opune cu fermitate oricărei încercări unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan.

În octombrie, Biden a afirmat că Washingtonul are un „angajament” de a apăra militar Taiwanul în cazul unui atac din partea regimului comunist chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe