Judecătoarea CCR Iulia Motoc: Lovitura de stat din România a fost o inginerie juridică evidentă

Judecătoarea Iulia Motoc, a doua din stânga
Judecătoarea Iulia Motoc, a doua din stânga (Epoch Times România)

Judecătoarea Iulia Motoc, de la Curtea Constituţională, a declarat că lovitura de stat din România, în cazul suspendării preşedintelui Traian Băsescu, a fost o inginerie juridică evidentă, informează B1 TV.

"Este o inginerie juridică evidentă pentru oricine. Au fost ordonanţe care au fost adoptate împreună cu legi de restrângere a funcţiilor Curţii care ne-au pus în imposibilitate să mai controlăm, în ultimă instanţă, acest proces de revocare a Avocatului Poporului, a celor doi preşedinţi de cameră şi a procesului de suspendare a preşedintelui", a spus Iulia Motoc.

Ea a vorbit şi despre atacurile politice asupra judecătorilor Curţii Constituţionale, care nu au încetat nici în prezent şi continua sub forma unor atacuri venite din partea unei părţi a presei. În opinia lui Motoc, toate aceste atacuri asupra instituţiei din care face parte au dus la fragilizarea acesteia. Motoc a amintit şi despre ameninţările cu moartea primite de colega sa, judecătoarea Aspazia Cojocaru.

Judecătoarea a mai spus că a avut opinii separate în ceea ce priveşte controlul de constituţionalitate al procesului de suspendare.

"Am făcut opinii separate la toate deciziile care au fost adoptate referitoare la controlul de constituţionalitate al procesului de suspendare. Şi în aceste opinii separate au existat încălcări grave ale statului de drept. Nu aveam cum să elaborez într-o opinie separată această teorie a loviturii de stat constituţionale. Pentru a elabora această teorie trebuie să existe un studiu academic foarte aprofundat, care cu siguranţă se va face, pentru că există un interes foarte mare, şi din partea altor Curţi Constituţionale şi din partea Academiei Internaţionale în legătură cu ce s-a întâmplat în România în această perioadă. Trebuie să facem o distincţie din punctul de vedere al celui care face lovitura de stat, un politician sau un jurnalist, şi modul în care o face", a spus judecătoarea CCR, Iulia Motoc.

Modificarea atribuţiilor CCR, neconstituţională

Magistraţii de la Curtea Constituţională au declarat miercuri neconstituţională legea de aprobare a OUG 38/2012 privind modificarea atribuţiilor CCR. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 38/2012 modificase competenţele Curţii Constituţionale, în sensul că această instituţie nu se mai putea pronunţa în privinţa deciziilor Parlamentului.

Pe 9 iulie, CCR a admis sesizarea de neconstituţionalitate formulată de 67 de deputaţi ai Partidului Democrat Liberal şi a constatat că soluţia legislativă care exclude de la controlul de constituţionalitate hotărârile Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale este neconstituţională.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după aflarea rezultatelor referendumului, că cei vinovaţi pentru lovitura de stat vor trebui să dea socoteală.

"Am luat notă de ceea ce era previzibil, şi anume faptul că românii nu au acceptat să valideze referendumul care avea ca obiectiv să ascundă sub o poleială de democraţie lovitura de stat orchestrată în perioada 3-6 iulie, când practic toată conducerea statului român a fost decapitată, iar instituţii fundamentale ale statului au fost blocate în funcţionarea lor prin ordonanţă de urgenţă.

România a suferit daune enorme - financiare, investiţionale şi de imagine - ca urmare a loviturii de stat din 3-6 iulie. Convingerea mea e că cei care au organizat această lovitură de stat eşuată trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului. Nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru votul lui, dar oricine poate fi tras la răspundere atunci când, deliberat, emite acte normative neconstituţionale care au ca obiectiv blocarea activităţii instituţiilor statului", a declarat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne