Juncker şi Dăncilă, întrebaţi despre mesajele antieuropene apărute din România. Răspuns surprinzător al premierului

În ultima vreme liderii PSD - printre care şi Dăncilă - au înteţit retorica naţionalistă cu accente anti-UE. Astăzi, Jean Claude Juncker şi premierul României au fost puşi în faţa acestei realităţi.
Jean-Claude Juncker şi Viorica Dăncilă
Jean-Claude Juncker şi Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

Întrebat vineri, la conferinţa de presă comună cu Viorica Dăncilă, susţinută la Cotroceni, cât de îngrijorătoare consideră că sunt mesajele antieuropene apărute în ultima perioadă în spaţiul românesc şi ce pot face CE şi autorităţile europene pentru a le combate, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a răspuns că îşi doreşte ca în România să nu se mai considere că avem două Europe.

”Guvernul român o ştie şi poporul român va afla în curând că trebuie să lucrăm împreună cu Preşedinţia română ca un cuplu ideal şi sunt convins că doamna prim-ministru va contribui într-o măsură foarte mare la acest lucru. Eu niciodată nu sunt surprins când Comisia este atacată. Asta este regula... Comisia oarecum trebuie să se ocupe de toate problemele care apar şi aş vrea în România să nu se mai considere că avem două Europe, adică Europa aşa-numită occidentală şi Europa de Est, adică statele membre care au aderat de la 2004 încoace. Aş vrea ca preşedinţia română să fie cea în care să putem dovedi că Uniunea Europeană trebuie să nu mai aibă un tratament diferenţiat faţă de statele membre”, a declarat Juncker.

Preşedintele Comisiei Europene a mai ţinut să adauge că Parlamentul European, Comisia Europeană, "vorbesc cu nuanţe despre ceea ce se face în statele membre şi poate, câteodată, se consideră că este un semn de diviziune, dar Comisia, de fapt, fără excepţie consideră toate statele membre egale”, a mai spus Juncker.

Întrebată şi ea ce ar trebui făcut pentru a nu mai avea mesaje antieuropene şi consecinţele ce decurg din ele, Viorica Dăncilă, ea însăşi autoare a unor discursuri critice la adresa UE şi exponentă a unui partid ai cărui lideri s-au remarcat prin discursuri cu înflăcărate accente naţionaliste şi antieuropene a sugerat cumva prin răspunsul ei că vina pentru amplificarea euroscepticismului aparţine Bruxellesului.

"Mesajele antieuropene nu-şi găsesc răspuns în rândul populaţiei dacă instituţiile europene, dacă Bruxellesul dă răspunsuri adecvate provocărilor cu care ne confruntăm. De aceea vrem ca alături de Comisie, de Consiliu, să dăm răspunsuri cât mai apropie de cetăţeni pentru a arăta că singurul drum este cel pro-european.

Un mesaj antieuropean rămâne doar atât dacă cetăţenii se regăsesc în politicile care vin de la nivel european. Consider că este foarte important modul în care răspundem provocărilor existente, modului în care prin politicile pe care le vom adopta cetăţenii europeni se vor regăsi. Şi atunci cred că orice mesaj antieuropean va rămâne fără ecou. Noi asta ne propunem, de aceea în programul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene am ales coeziunea ca şi valoare comună europeană, pentru a avea acelaşi răspuns, acelaşi tratament pentru toate ţările membre UE, pentru toţi cetăţenii europeni”, a declarat premierul.

Dăncilă a mai susţinut că, ”pentru a nu creşte extremismul, pentru a nu da naştere la noi răspunsuri antieuropene trebuie să ne mobilizăm şi să dăm răspunsuri adecvate, răspunsuri pe care le aşteaptă cetăţenii români, cetăţenii europeni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne