Jurnaliştii, solidari cu Rise Project. Cer condamnarea atacului împotriva libertăţii presei

.
. (Photos.com)

Jurnaliştii s-au mobilizat după ce statul a încercat, prin Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal să-i oblige pe colegii lor de la Rise Project să-şi dezvăluie sursele în dosarul "Valiza", sub ameninţarea unei amenzi uriaşe.

Mai exact, numeroşi jurnalişti au semnat o scrisoare deschisă de protest lansată de NewsWeek prin care cer tuturor forţelor democratice şi persoanelor de bună credinţă să condamne cel mai recent atac împotriva libertăţii presei din România. De asemenea, semntarii scrisorii cer organizaţiilor internaţionale să ia act de atacurile tot mai agresive ale politicienilor români la adresa jurnaliştilor şi să întreprindă toate demersurile necesare pentru a împiedica deteriorarea situaţiei înainte de a fi prea târziu.

Redăm integral conţinutul scrisorii lansate de NewsWeek

"Noi, semnatarii acestui protest, cerem tuturor forţelor democratice şi persoanelor de bună credinţă să condamne cel mai recent atac împotriva libertăţii presei din România.

În urma investigaţiei publicate în cazul cunoscut sub numele de „Valiza-Teldrum”, în care sunt implicate persoane apropiate actualului lider al partidului de guvernământ, jurnaliştii de la Rise Project au fost somaţi de o instituţie a statului să dezvăluie sursele care au stat la baza dezvăluirii lor, sub pretextul respectării regulamentului european privind protecţia datelor personale (GDPR). O solicitare aberantă ţinând cont de dreptul jurnaliştilor de a nu-şi divulga sursele, drept recunoscut de legislaţia internaţională şi de jurisprudenţa europeană.

În somaţia primită de la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (instituţie condusă în prezent de membri ai partidului de guvernământ, fără nicio experienţă în domeniu), jurnaliştii sunt ameninţaţi că, în cazul refuzului de a furniza informaţiile solicitate, riscă amenzi de până la 20 de milioane de euro.

Incidentul vine după un val de notificări primite de diverse publicaţii româneşti de la avocaţii unor persoane acuzate de fapte grave de corupţie, care cer ştergerea tuturor articolelor publicate până acum, precum şi cenzurarea pe viitor a oricăror articole despre clienţii lor. Aceasta în ciuda faptului că, potrivit articolului 17, alineatul 3, litera a, din regulament, “dreptul de a fi uitat” nu se aplică atunci când prelucrarea datelor personale relevante este „necesară pentru exercitarea dreptului la libera exprimare şi la informare”.

Interpretarea abuzivă a prevederilor privind protecţia datelor personale în scopul intimidării presei independente reprezintă un grav derapaj de la normele democratice, precum şi o încălcare flagrantă a drepturilor prevăzute în Constituţia României, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi Carta Universală a Drepturilor Omului.

Cerem tuturor organizaţiilor internaţionale să ia act de atacurile tot mai agresive ale politicienilor români la adresa jurnaliştilor şi să întreprindă toate demersurile necesare pentru a împiedica deteriorarea situaţiei înainte de a fi prea târziu".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne