Jurnaliştii turci protestează împotriva detenţiei unor redactori şefi proeminenţi

Jurnaliştii din Turcia au organizat un protest în capitala Ankara pentru a denunţa arestarea şi detenţia a doi redactori şefi proeminenţi.
Jurnaliştii Can Dündar (dr) şi Erdem Gül (st) discută cu mass media în faţa unui tribunal din Istanbul, 26 noiembrie 2015.
Jurnaliştii Can Dündar (dr) şi Erdem Gül (st) discută cu mass media în faţa unui tribunal din Istanbul, 26 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Manifestanţii au marcat Ziua Jurnaliştilor afişând bannere şi scandând slogane în timpul unei demonstraţii organizate duminică în sprijinul ziariştiilor întemniţaţi Can Dündar şi Erdem Gül.

Dündar, redactor şef al ziarului de opoziţie Cumhuriyet şi Gül, şeful biroului din Ankara al aceluiaşi ziar, sunt în închisoare de peste o lună pe baza unor acuzaţii de spionaj, după ce au publicat un raport despre presupuse livrări de arme ale Turciei către militanţii din Siria.

Manifestanţii au cerut respectarea libertăţii presei, pe bannerele lor fiind scrise mesaje precum “Jurnalismul nu este o crimă” şi “Mass media liberă nu poate fi redusă la tăcere”.

“Aş spune că aceasta este o zi de doliu pentru noi, dar nu vreau să fiu atât de pesimist. Trecem prin vremuri grele dar nimic nu durează la infinit. Sper că ziarele şi canalele TV vor raporta ştiri corecte, cât mai repede posibil”, a declarat Ayse Yilmaz, redactor la Cumhuriyet, care a participat la protest.

Există temeri tot mai mari cu privire la deteriorarea libertăţii presei în Turcia în timpul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi, în special, privind numărul de jurnaliştii care sunt daţi pe mâna justiţiei sub acuzaţiile de insultare sau criticare a oficialilor de top.

“Din păcate… peste 30 de jurnalişti se află în închisoare după plângeri [venite din partea oficialilor turci] doar pentru că au scris adevărul. Prin urmare, sunt foarte trist astăzi când marcăm Ziua Jurnaliştilor”, a declarat Ismet Demirdogen, un alt jurnalist prezent la protest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe