Kerry avansează eforturile diplomatice, în timp ce Israelul este acuzat de ”crime de război”

John Kerry, 17 ianuarie 2014
John Kerry, 17 ianuarie 2014 (Alex Wong / Getty Images)

Miercuri, în timp ce forţele israeliene continuau invazia militară în Fâşia Gaza întâlnind rezistenţa Hamas-ului, secretarul american de stat, John Kerry, a declarat că negocierile de pace au înregistrat progrese semnificative.

Într-o lovitură adusă economiei Israelului, avioanele comerciale europene şi americane au încetat zborurile către teritoriile israeliene, ca motiv fiind invocată o rachetă care a lovit o casă lângă Aeroportul Ben Gurion. Israelul a îndemnat la o reanalizare a situaţiei, precizând că spaţiul său aerian este sigur.

Adăugând presiune asupra Israelului, înaltul comisar pentru Drepturile Omului al ONU, Navi Pillay, a declarat, miercuri, că există o ”posibilitate mare” ca Israelul să comită crime de război în Gaza, unde au fost ucişi 645 de palestinieni, majoritatea civili.

Israelul a refuzat sugestiile, intensificând războiul declaraţiilor şi acuzând din nou organizaţia Hamas de folosirea civililor pe post de scuturi umane.

În timpul vizitei neanunţate la Tel-Aviv, Kerry se întâlneşte cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, semnalând o intensificare a eforturilor menite să încheie vărsările de sânge.

”Am făcut cu siguranţă nişte paşi înainte. Există încă multe de făcut", a declarat Kerry.

Israelul a lansat ofensiva militară pe 8 iulie, încercând să oprească salvele de rachete ale grupărilor islamiste şi ale Hamasului, care au fost provocate de arestarea câtorva zeci de susţinători din teritoriile ocupate ale Cisiordaniei. În acelaşi timp, Israelul pune presiuni şi pe cei aproximativ 1,8 milioane de locuitori din Fâşia Gaza aflaţi într-o stare de sărăcie accentuată din cauza blocadei economice israeliene.

După mai multe zile de bombardamente aeriene, Israelul a trimis forţele terestre în Fâşia Gaza, joia trecută, încercând să distrugă depozitele de rachete ale Hamas şi reţeaua de tuneluri subterane.

”Ne întâlnim cu rezistenţă... aceştia încearcă constant să ne atace în jurul şi în interiorul tunelurilor. Aceasta este tactica”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenentul Peter Lerner.

Aproximativ 29 de soldaţi israelieni au fost ucişi până acum în timpul invaziei, inclusiv un ofiţer al diviziei de tancuri, împuşcat de un lunetist palestinian în timpul nopţii.

Armata israeliană susţine că unul dintre soldaţii săi este dispărut şi se crede că este mort. Hamas a anunţat că l-a reţinut, dar nu a publicat niciun material care să susţină afirmaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe