Kievul critică remarcile lui Obama privind anexarea Crimeei de către Rusia. Podoliak: Poate e timpul să recunoaştem greşelile

Barack Obama
Barack Obama (Facebook/barackobama)

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a respins vineri comentariile fostului preşedinte american Barack Obama cu privire la anexarea Crimeei de către Rusia.

"Dacă domnul @BarackObama afirmă public că anexarea de către #Rusia a #Crimeei în 2014... a fost 'legală şi justificată', atunci nu ar trebui să fim surprinşi că astăzi există o agresiune rusă la scară largă în Europa şi un război de agresiune pe scară largă care ia sute de mii de vieţi", a scris Podoliak pe Twitter.

De asemenea, Podoliak a susţinut că nu ar trebui să fie o surpriză faptul că dreptul internaţional "practic nu există", pe baza declaraţiilor lui Obama, adăugând că actualul guvern rus este "o reflectare flagrantă a unei anumite 'politici occidentale' de dinainte de război".

"Poate că este timpul să începem să recunoaştem greşelile critice în loc să venim cu noi scuze?", a conchis Podoliak, citat de Anadolu.

Într-un interviu acordat joi postului CNN, Obama a declarat că nu a existat o "invazie armată" a Crimeei de către Rusia datorită numărului mare de vorbitori de limbă rusă din peninsulă şi a "unei anumite simpatii" faţă de opinia conform căreia Moscova "le reprezintă interesele".

În plus, Obama a susţinut că el şi cancelarul german de la acea vreme, Angela Merkel, au fost nevoiţi să facă presiuni asupra altor ţări europene pentru a impune sancţiuni împotriva Rusiei pentru a-l împiedica pe preşedintele Vladimir Putin să "înainteze prin Donbas şi prin restul Ucrainei".

În 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, o mişcare considerată în general ilegală de comunitatea internaţională.

Kievul susţine că trupele ruse, cunoscute sub numele de "omuleţii verzi" pentru că operează fără insigne, au avut un rol crucial în capturarea peninsulei.

Soldaţii mascaţi au ocupat şi blocat principalul aeroport, bazele militare şi parlamentul din Simferopol, al doilea oraş ca mărime din Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe