Kim Jong-un din nou la Beijing pentru discuţii cu tovarăşul Xi Jinping

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

După summitul istoric care a avut loc săptămâna trecută în Singapore între preşedintele american Donald Trump şi liderul comunist nord-coreean Kim Jong-un pe tema denuclearizării Coreei de Nord, acesta din urmă a călătorit marţi la Beijing pentru o vizită de două zile pentru a discuta cu omologul său chinez Xi Jinping despre întâlnirea cu şeful de la Casa Albă, conform NBC News.

Vizita lui Kim are loc la o săptămână după ce secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt chinezi. Potrivit unor rapoarte iniţiale, preşedintele Xi Jinping l-a lăudat pe Kim pentru progresele obţinute în relaţia cu SUA. Potrivit Bloomberg, televiziunea chineză de stat a susţinut că Xi Jinping i-a promis omologului său nord-coreean că Beijingul va continua să susţină Phenianul, iar Kim i-a promis preşedintelui chinez că Nordul va îmbunătăţi relaţiile bilaterale cu China, ridicându-le la un nou nivel.

Xi Jinping a adăugat că speră că Phenianul şi Washingtonul vor colabora pentru realizarea păcii în Peninsula Coreeană şi a aplaudat decizia SUA de a suspenda exerciţiile militare comune cu Coreea de Sud. Potrivit unor analişti, astfel de laude reprezintă cel mai recent indiciu că binefăcătorul lui Kim a fost probabil forţa motrice din spatele “asaltului” lui Kim pentru obţinerea păcii.

Preşedintele chinez “exercită o mare influenţă din spatele scenei”, a declarat Bonnie Glaser, consilier de top pentru Asia la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington. Glaser a afirmat că a fost previzibil că Xi Jinping va dori să fie informat de Kim în mod direct despre discuţiile acestuia cu şeful de la Casa Albă, potrivit NBC News.

“Mă aştept ca ei să discute despre ce trebuie făcut mai departe şi unde ar trebui să fie stabilite priorităţile”, a adăugat Glaser. Acele priorităţi, din perspectiva Chinei, vor urmări să ofere asigurări că Beijingul va fi inclus în toate discuţiile legate de încheierea unui tratat de pace şi de crearea unui mediu în Peninsula Coreeană care va face ca prezenţa trupelor americane în zonă să nu mai fie necesară.

Aceasta este cea de-a treia călătorie a lui Kim în China în acest an. El a făcut prima vizită în străinătate în calitate de lider al statului comunist izolat în luna martie, când a călătorit cu trenul pentru a se întâlni cu “împăratul Xi Jinping” în Beijing. China este cel mai mare aliat economic al Coreei de Nord, cu care derulează 90% din comerţul desfăşurat de aceasta.

Suspendarea exerciţiilor militare americane a fost un obiectiv politic urmărit de Beijing şi Phenian de ani de zile şi, cu siguranţă, Xi Jinping este mulţumit că dictatorul nord-coreean a obţinut o astfel de concesie importantă din partea lui Trump. Dar a mai existat un lucru neobişnuit la întâlnirea din această săptămână dintre Kim şi Xi Jinping care ar putea indica dominaţia Chinei, susţine site-ul de ştiri Zero Hedge. După cum a precizat Reuters, China a luat decizia neobişnuită de a anunţa vizita lui Kim din timp, stipulând că el va rămâne în Beijing doar pentru două zile. În timpul precedentelor două vizite efectuate de liderul nord-coreean în Beijing, regimul comunist a confirmat întâlnirile dintre Xi Jinping şi Kim doar după ce acesta plecase deja din China.

Totuşi, liderii chinezi au luat măsuri de precauţie pentru a ascunde vizita lui Kim de ochii publicului, ridicând un ecran imens în faţa Porţii de Est a Marii Săli a Poporului, unde liderii chinezi se întâlnesc de regulă cu omologii lor străini. În contextul în care eforturile diplomatice dintre Coreea de Nord şi SUA avansează, sunt prea puţine inmcertitudini că aceasta a fost ultima vizită a lui Kim la Beijing. Şi, de ce nu, este posibil ca liderul nord-coreean să poată vizita în curând Washingtonul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe