"La început au fost ameninţări 'prieteneşti'" - Istoric de artă, apel disperat după ce MNAR a expus opere dubioase din colecţia lui A. Năstase

Adrian Nastase
Adrian Nastase (Epoch Times România)

Istoricul de artă Adrian Buga reaminteşte, printr-o lungă postare pe Facebook, că Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a expus lucrări cu grave probleme de autenticitate şi că a ales să ignore sesizările lui pe acest subiect până când problema n-a mai putut fi ascunsă "sub preş".

Buga trece în revistă, pentru reamintire şi soluţionare, modul în care MNAR a reacţionat când el a semnalat că în cadrul expoziţiei dedicate lui Victor Brauner au fost expuse o serie de opere de artă cu mari probleme de autenticitate. Acestea fac parte din colecţiile fostului premier Adrian Năstase şi ale fiilor acestuia.

El reaminteşte că a făcut eforturi disperate pentru ca situaţia să fie soluţionată şi, nu în ultimul rând, lansează un apel către ministrul Culturii, reamintindu-i Ralucăi Turcan că patrimoniul construit (imobil) şi patrimoniul cultural naţional mobil sunt într-o situaţie disperată şi că trebuie luate urgent măsuri.

Redăm integral postarea lui Adrian Buga

"VICTOR BRAUNER - PROTEST

La început au fost ameninţări 'prieteneşti', 'sfaturi şi îndemnuri' care au culminat spre final, în public, cu apelativul NESIMŢIT!

Vreau să postez, sper că ultima dată, împotriva acestei probleme, care m-a epuizat, şi doresc să punctez fiecare etapă a acestui scandal care trebuia să fie închis cu atenţie şi cu diplomaţie.

De Ziua naţională a României, 1 Decembrie 2023, sunt invitat în calitate de Membru al Asociaţiei Prietenii MNAR la deschiderea oficială a expoziţiei: Victor Brauner 'Între ocult şi oniric'. Privesc toate lucrările şi primesc un şoc când văd ce lucrări au fost expuse printre cele fără probleme!

Chiar atunci, pe loc, vorbesc public şi atrag atenţia unor specialişti implicaţi în proiect! Şi ei sunt consternaţi! Strig, de două ori, chiar la vernisaj, că lucrările din colecţia incriminată au probleme grave de autenticitate. Sunt auzit şi de 'colecţionar' care trece impasibil şi 'surd' pe lângă mine!

Plec extrem de trist că văd aşa ceva în Muzeul NAŢIONAL.

Detaliez unui prieten artist parizian situaţia. Tace şi acum! Îl înţeleg!

Imediat încep să fac demersurile discrete.

Plec la Paris să cercetez şi mai mult opera lui Brauner.

Anunţ muzeul Georges Pompidou printr-o scrisoare.

Revin în ţară, mă opresc de Sărbători şi de Anul Nou.

Reiau activitatea pe 10 ianuarie.

Văd expoziţia de nenumărate ori!

Fotografiez toate lucrările cu probleme.

Am ajuns la 4-5 lucrări.

Pe data de 17.01.2024 informez Asociaţia Prietenii MNAR oficial!

Mi se răspunde prompt.

Îmi dau demisia imediat.

Anunţ oficial muzeul:

registratura MNAR pune data de 18 ianuarie pe Înştiinţarea mea.

Încă mai sperăm să scoatem lucrările din expoziţie fără scandal, cu diplomaţie şi cu mare atenţie să nu afectăm imaginea muzeului. Nu primesc niciun răspuns! Deşi domnul Director mă cunoştea, având o colaborare bună, a preferat să nu mă contacteze şi să nu mă asculte. Scandalul se propagă în public. Nevoit, fără să primesc niciun răspuns oficial sau neoficial, prezint şi eu public toate convingerile mele.

Din păcate, domnul Director al MNAR, după vizita comisiei Georges Pompidou, în loc să scoată lucrările din expoziţie şi să le ţină în depozitul MNAR pe durata expoziţiei şi pe durata anchetei, alege să dea lucrările înapoi colecţionarului!

Îmi doresc ca, după declararea tablourilor FALSE de către comisia de experţi, fiecare persoană care a cumpărat un bilet la MNAR (expoziţia Brauner) să fie despăgubită, în procent de 4-6 % din preţul biletului!

Experţii români!

Am spus şi o repet: există mari specialişti în muzeu. Şeful secţiei de restaurare este un profesionist pe care-l respect foarte mult, din păcate nu a fost ascultat. Angajaţii MNAR merită toată atenţia şi ajutorul opiniei publice, iar muzeul, mai mult ca oricând, merită susţinerea Ministerului Culturii şi al Asociaţiei Prietenii MNAR.

Stimată doamnă Ministru!

Cultura noastră îndreaptă spre Ministerul Culturii un 'strigăt de disperare'!

Pentru:

- Patrimoniul construit (imobil) şi Patrimoniul cultural naţional mobil (PCNM) care suferă în tăcere fără să fie restaurate;

- experţii români, cercetătorii avizaţi, critici de artă, chimişti, conservatori şi restauratori de artă care trebuie susţinuţi în demersurile lor ştiinţifice şi ajutaţi să-şi publice cărţile de specialitate, nu certaţi sau blamaţi;

Ministerului Culturii trebuie să se ocupe cu celeritate de patrimoniul instituţiilor statului care se pierde prin celebrele 'drepturile litigioase' (exemplu colecţia de artă Dona). Despre colecţiile retrocedate, NU există un raport oficial cu o analiză la nivelul muzeelor din ţară pentru a studia câte lucrări au fost restituite din colecţiile statului. Situaţia este foarte gravă. Propun ca statul român să fie reprezentat de un procuror, care, prin echipa lui, să strângă toate probele alături de experţi şi specialişti. Ministerului Culturii trebuie să înţeleagă că suntem în Europa, iar idei din celebru Decretul-Lege din 1974 al lui Nicolae Ceauşescu, nu au ce căuta în Nou Cod al Patrimoniului Cultural.

FINAL!

Prefer să nu citez din Deng Xiaoping, ci să-mi îndrept gândul spre afirmaţiile lui Theodor Pallady, care spunea: 'Există tablouri false, dar există şi falşi colecţionari'! Aviz amatorilor!

Dedic această muncă de cercetare tuturor specialiştilor, prietenilor, familiei şi profesorilor care mi-au fost alături. În amintirea expertului israelian Noam Zvi, aprind o lumină pentru drumul lui lin. Este cel care, acum 27 de ani, a avut încredere în mine şi mi-a pavat drumul cunoaşterii!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne