Lansarea Titanicului comemorata dupa 100 de ani

Carl Grant, 11, de la Belfast, sare de pe un ţăruş de andocare in timp ce oamenii se aduna pentru a participa la o ceremonie pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la lansarea navei, "Titanic", în Belfast, Irlanda de Nord, la 31 mai 2011 (Peter Muhly / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
02.06.2011

Titanicul, o nava de croaziera luxoasa, masiva si "de nescufundat", care s-a dus la fund in Atlanticul de Nord, a pornit in calatoria sa cu o suta de ani in urma, miercuri.

La data de 31 mai 1911, cea mai mare nava construita vreodata pana in acel moment, a pornit de la Belfast, Irlanda, atingand apa pentru prima data dupa ce a alunecat pe cala de lansare.

La acea vreme, mii de oameni s-au adunat pentru a conduce Titanicul, pe drumul sau dupa ce a parasit santierul naval si a fost lansat in raul Lagan.

Aproape un an mai tarziu, Titanicul si-a inceput prima calatorie transatlantica. Aceasta s-a incheiat tragic atunci cand vasul s-a ciocnit de un aisberg si s-a scufundat, omorand mai mult de 1.500 de pasageri aflati la bord.

Locuitorii din Belfast au marcat aniversarea a 100 de ani printr-o ceremonie, marti.

"De prea mult timp, partea Belfastului in povestea Titanicului si rolul pe care persoanele din Belfast l-au avut in aducerea la viata a Titanicului, au fost neglijate," a declarat primarul din Belfast, Niall O Donnghaile, la ceremonie, potrivit relatarilor AFP.

Reverendul Chris Bennett, un pastor protestant, aflat la ceremonie, a declarat pentru Associated Press ca Titanicul a fost mult timp asociat cu scufundarea.

"Dar aici, in Belfast incercam sa recuperam ideea ca Titanicul este ceva de care sa fim mandri. Acest obiect mobil fabulos, printre cele mai mari facute de om, a fost construit aici", a relatat el pentru agentiei de stiri.

La fel ca in ceremonia de acum o suta de ani, marti, locuitorii din Belfast au aplaudat, au strigat si au aclamat pentru aproape 62 de secunde la ora 00:13, potrivit AP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor