Lanţ uman la Parlament împotriva proiectului Roşia Montană (video)

Lanţ uman la Parlament împotriva proiectului Roşia Montană
Lanţ uman la Parlament împotriva proiectului Roşia Montană (Epoch Times)

Mii de persoane au format un lanţ uman sâmbătă seară la Bucureşti în jurul Parlamentului, timp de aproape o oră, pentru a protesta contra proiectului de lege Roşia Montană prin care controversatul proiect deschide calea exploatării celei mai mari mine de aur din Europa de către o firmă canadiană, Gabriel Resources.

Mulţi manifestanţi au venit cu familia, însoţiţi de copii mici sau pe biciclete, înconjurând palatul unde se află în prezent sediul Parlamentului şi care se întinde pe mai mult de 7 km pătraţi. Protestul, care se află la cea de-a 21-a zi în Capitală, a început după ora 19.00. Aproximativ 5.000 de persoane au înconjurat sediul Parlamentului şi şi-au dat mâna, formând un lanţ, scandând "Uniţi, salvăm Roşia Montană".

Protestatarii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Dutu.

De la 1 septembrie, în centrul Bucureştiului şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. La protestele de până acum din Capitală, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului şi cel al Televiziunii Române.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un controversat proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Ponta a lăsat să se înţeleagă săptămâna trecută că proiectul va fi îngropat "rapid", înainte de a-şi schimba părerea şi a accepta înfiinţarea unei comisii parlamentare speciale asupra acestui proiect şi dezbateri în Parlament care sunt de aşteptat să dureze până la mijlocul lunii noiembrie.

Marţi, parlamentarii au aprobat înfiinţarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementează exploatarea de la Roşia Montană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne