Lăzăroiu: UE are pârghii contra unor eventuale derapaje ale Guvernului. Uitaţi-vă la bătrânul putinist de la Budapesta

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Sociologul Sebastian Lăzăroiu a prezentat, pe pagina sa de socializare, câteva idei pe tema intrării României în Schengen începând cu 1 ianuarie 2023.

1. Încă sunt şanse mari să se întâmple.

2. Există un puternic sprijin politic din partea unor state "cu greutate" din UE. Motivul trebuie căutat în schimbarea dramatică şi ireversibilă a contextului geopolitic. N-om fi noi prea merituoşi (dar nici aşa mediocri cum ne place uneori să ne flagelăm), însă, ca şi în cazul 9/11, înainte de aderarea la NATO, ştim să profitam de evenimente cu impact planetar. Oportunişti, într-un sens bun.

3. Olanda nu are probleme cu statul de drept sau cu justiţia din România. O oarecare rezistenţă a politicienilor de la Haga are legătură cu politica internă (îngrijorările olandezului de rând faţă de controlul migraţiei).

4. Olanda nu vrea să se individualizeze pe contrasens, în cazul unui vot. O abţinere ar fi destul de bună şi pentru România, şi pentru politica internă de la ei. În orice caz, de data asta, Olanda nu-şi va mai găsi un aliat care să blocheze decizia.

5. Îngrijorările unor oameni de bună credinţă de la noi, care cred că UE nu va mai avea "băţul", iar "morcovul" e prea uşor de înhăţat de guvernanţii români, nu sunt deloc justificate. E corect să spunem că toate reformele reale din România din ultimii treizeci de ani s-au făcut cu presiune externă şi cu monitorizare riguroasă din afară. Dar UE are pârghii în continuare (chiar mai puternice decât Schengen şi MCV) împotriva unor eventuale derapaje. E vorba de fondurile europene. Uitaţi-vă la bătrânul putinist de la Budapesta cum bagă viteză din septembrie încoace ca să nu piardă banii gratis de la cei pe care îi afuriseşte cu fiecare ocazie.

6. Să nu ne amăgim legat de rapoartele pozitive pe evaluarea securizării graniţelor şi MCV. Ele vor fi pozitive pentru că aşa trebuie să fie (recitiţi punctul 2). Pe de altă parte, nici nu e cazul să ne plângem că am fi favorizaţi pe nedrept. Probleme cu justiţia şi cu controlul la frontiere au multe alte state de la marginea Schengen.

7. Bulgaria are ceva mai multe emoţii decât noi. Ceea ce nu înseamnă că emoţiile bulgarilor nu sunt şi ale noastre, de vreme ce destinaţiile noastre preferate de vacanţă sunt mai la sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne