Lăzăroiu: Viorica a refuzat să semneze, Tudorel s-a pitit după o masă, Tăriceanu s-a luptat iar din gură cu statul paralel

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Povestea cu ordonanţa de urgenţă pe amnistie şi graţiere n-a fost un fake news, chiar ne-a trecut glonţul pe la ureche, a atras atenţia, într-o analiză publicată pe pagina sa de socializare, fostul ministru al Muncii Sebastian Lăzăroiu.

"Văd un val de dezamăgire faţă de Iohannis şi mi-e clar şi mie că omul ăsta nu poate fi mai mult decât e. Pe de altă parte, e bine să ştiţi că în spatele unui preşedinte, mai mult sau mai puţin charismatic, mai vioi sau mai lent, mai hedonist sau mai înhămat la muncă, stă o oaste de furnicuţe care nu pierde vremea.

Hai să ne uităm un pic la partea plină a paharului:

Povestea cu OUG pe amnistie şi graţiere n-a fost un fake news. Chiar ne-a trecut glonţul pe la ureche, pentru că daddy, furios şi neputincios după sentinţă, era gata să scoată artileria din dotare. Poate credeţi că vreun miracol l-a împiedicat să golească toată cartuşiera. Eu vă spun că nu există miracole în situaţii de genul ăsta.

Amintiţi-vă ce înseamnă o OUG - un glonţ care, după ce a părăsit ţeava, nu mai poate fi întors ("minunea" cu termenul ăla de 10 zile până la intrarea în vigoare de la OUG 13 s-ar putea să nu fi fost nici ea o minune, dar e clar irepetabilă).

Aşadar, Dragnea putea da OUG prin care se salva şi el, şi Vâlcov, şi toată liota de băieţi şi fete, văzuţi sau nevăzuţi, ajunşi la capitolul final al disperării, când nu le-a mai rămas decât să forţeze o iertăciune colectivă. Ce-l putea opri? O are pe Viorica, propria lui dronă în guvern, îi are pe Tăriceanu şi pe Tudorel, adversarii statului paralel, o are în ultimă instanţă pe Carmen Dan, sluga de la Interne. Suficient cât să dea ordonanţa într-o singură zi. Că era neconstituţională, că se făcea fără dezbateri, că iniţiatorul era de la Interne şi nu de la Justiţie, ştiţi bine că astea sunt amănunte irelevante odată ce actul apărea în Monitor. El îşi producea efectele şi Dragnea descărca un tren de şampanie pentru toţi liberaţii, umilind statul român.

Dar uite că mecanismul n-a funcţionat. Viorica a refuzat să semneze, Tudorel s-a pitit după o masă, Tăriceanu, alunecos cum îl ştim, s-a luptat iar din gură cu statul paralel, dar a trasmis instrucţiuni clare de non-combat dezertorilor.

Ca să înţelegeţi şi mai bine singurătatea lui daddy şi eşecul demersului, o să vă îndrept atenţia spre comportamentul propagandei lui Dragnea. Când luni se discuta intens despre ordonanţă, nu doar g4media dădea ştiri pe surse despre şobolăneala din PSD, cu întâlniri şi discuţii pe toate culoarele, ci şi televiziunile arondate PSD. Când a fost clar că tanti Viorica nu va semna şi nici Tudorel nu va iniţia, aceleaşi televiziuni au început să arunce totul în derizoriu şi să acuze g4media de fake news. Ce să vezi, n-a existat nicio discuţie despre OUG pe amnistie şi graţiere, deşi chiar ei dăduseră asemenea informaţii pe surse cu o zi înainte. De unde sucirea asta la 180 de grade? Simplu: pentru Dragnea, mai rău decât orice în momentul ăsta e să se vadă că Dăncilă şi Tăriceanu l-au părăsit.

Numai că ăsta e un fapt. Şi dacă vreţi o întărire, amintiţi-vă de daddy furibund, cu o săptămână înainte, ameninţând cu suspendarea lui Iohannis, dând asigurări că a vorbit şi cu Tăriceanu (cel ezitant) şi că gata! se face...Aţi mai auzit ceva de suspendare de atunci? Nu, linişte.

Adăugaţi şi cele doar 2 voturi peste limită la votarea Codurilor în Parlament, în pofida viermuielilor neobosite ale lui Iordache, Nicolae şi ceilalţi combinatori, laolaltă cu însăşi descinderea lui Pablito la grupurile parlamentare, şi aveţi deja imaginea unui Dragnea cu burta sub scut.

Oare toate astea s-au întâmplat pentru că Viorica are conştiinţă, Tăriceanu e un bun liberal şi Tudorel realizează ca-şi face pulbere reputaţia? Puţin probabil să fie doar asta. Da, pesemne că Tudorel a fost afectat de opinia Comisiei de la Veneţia (din care face parte), de hula propriilor studenţi, înţelege că a mers prea departe şi riscă dispreţul întregii bresle pe viaţă. Poate că Viorica s-a speriat de dosarul de la DIICOT, poate că Tăriceanu e cu gândul numai la prezidenţialele de anul viitor. Dar cred că mai sunt şi alte rotiţe invizibile care s-au învârtit în perioada asta, clintind uşurel piesele pe tabla de şah. Că Iohannis ştia de toate rotiţele astea, fără să le fi pus el însuşi în mişcare, n-am nicio îndoială. Că nu se bate în piept cu jocurile subterane care au zădărnicit ordonanţa? Nici voi n-aţi face altfel în locul lui.

Da, Iohannis e greoi, lipsit de charismă, inabil în folosirea pârghiilor populare (după părerea mea ăsta e şi motivul pentru care tot ezită cu referendumul, deşi el e absolut necesar), numai că, repet, încercaţi să vedeţi dincolo de persoana lui. Acolo e "statul paralel", cum îl portretizează inept adversarii lui, dar, în fond, e statul român şi atât - cel care funcţionează din taxele noastre şi care are datoria să dezamorseze, chiar şi cu mijloace mai puţin ortodoxe, bombele unor infractori suiţi pe votul popular sau pe vreun trust de presă.

Da, ştiu ce ziceţi acum. Scăpăm de hoţ şi rămânem cu proasta. O vreme. În continuare mi-e greu să cred că statul român va prelua la anul preşedinţia Consiliului UE cu Dăncilă şi restul incompetenţilor. Dar mai e o toamnă la mijloc.

Nu vreau să ridic vreo odă Statului Paralel. După cum s-a demonstrat deja cu vârf şi îndesat, frankesteinul ăsta care dă azi din mâini şi din picioare, ameninţând să răstoarne toate mobilele din sufragerie, e creaţia lor. Numai că a sosit vremea să-l scoată din priză, c-a făcut destul rău, chiar dacă vreodată a fost şi el util."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne