Leancă ia leapşa: Moscova a dat indicaţii ca Leancă să nu fie votat

Kremlin, Moscova
Kremlin, Moscova (DENIS SINYAKOV / AFP / Getty Images)

Cu privire la eşecul lui Iurie Leancă de a rămâne în fruntea guvernului moldovean, numeroşi analişti din Republica Moldova sunt de părere că incidentul este urmarea unui nou plan bine pus la punct de Vlad Filat, liderul PLDM, şi Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele PD. Lui Leancă, i s-a promis că va fi votat în fruntea noului Guvern, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Jocul perfid pe care l-au făcut pe la spate PD şi PLDM în raport cu PL, a determinat acest vot. Eu cred că declaraţia lui Voronin, că s-a înţeles cu Leancă, a fost recepţionată urgent de către Moscova şi au fost date indicaţii ca să nu voteze pentru Guvernul Leancă. Oricine va fi, va fi deci un om pus de către Plahotniuc. El are nevoie şi de un prim-ministru pentru a-şi aranja lucrurile pe dimensiunea furturilor, tâlhăriilor care urmează să se producă în RM”, a declarat, pentru JurnalTV analistul politic Anatol Dolganiuc.

„Cei care au contribuit decisiv să nu fie votat Guvernul Leancă sunt Vladimir Plahotniuc şi Vladimir Filat. Filat vrea să scape de Leancă pentru că îi face concurenţă în partid, iar Plahotniuc vrea să scape de Leancă pentru că vrea un prim-ministru marionetă, o marionetă mai slabă decât Leancă, pentru că Leancă are anumite relaţii cu Uniunea Europeană, iar acest lucru sperie oligarhia criminală din Republica Moldova, în primul rând pe Plahotniuc. Leancă, la ora actuală, deţine foarte multă informaţie, ce ţine de aeroport şi ce ţine de Banca de Economii şi de alte lucruri”, este părerea expertului media, Vasile Năstate.

Căutat de JurnalTV pentru a comenta aceste acuzaţii, Vlad Plahotniuc nu a fost de găsit, în timp ce Filat a calificat toate acestea drept speculaţii.

Politologul român Dan Dungaciu a presupus chiar trei scenarii pentru jocul politicienilor moldoveni. Primul ar fi ca preşedintele RM să insiste pe candidatura lui Leancă, al doilea – să fie numit un candidat pe placul comuniştilor, iar al treilea scenariu, şi cel mai interesant ar fi formarea unui singur partid din PD şi PCRM, care s-ar numi Partidul Social Democrat „menit să şteargă din repertoriul politic al RM cuvântul comunist”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe