Legile Justiţiei trecute pe foc automat în Parlament. Judecătorii fac apel la Iohannis

Cum protestele stradale, petiţiile, criticile societăţii civile şi ale Opoziţiei nu au dat rezultat, parlamentarii puterii adoptând pe repede-înainte legile Justiţiei, Forumul Judecătorilor lansează un apel către Iohannis, cerându-i să intervină.
Klaus Iohannis (Mihut Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
27.03.2018

Controversatele legi ale Justiţiei au trecut, luni, pe repede-înainte de Senat, după ce înainte primiseră undă verde şi în Camera Deputaţilor. În acest context, Forumul Judecătorilor din România i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să trimită Parlamentului spre reexaminare legile adoptate luni de Senat privind modificarea legilor justiţiei şi să sesizeze Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia.

Potrivit judecătorilor, se impune ca legile transmise la promulgare să fie reanalizate de Parlament sub aspectul oportunităţii acestora, întrucât, pe de o parte, interesul public general nu justifică multe dintre reglementări, iar, pe de altă parte, este pusă în discuţie respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Cât despre Comisia de la Veneţia, o opinie din partea acestui for ar aduce claritate în ceea ce priveşte compatibilitatea acestor texte cu standardele fundamentale ale statului de drept.

Redăm scrisoare asociaţiei profesionale:

"Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România”, persoană juridică de drept privat, independentă, nonprofit, neguvernamentală şi apolitică, asociaţie profesională a judecătorilor din România, vă solicită prin prezenta să trimiteţi Parlamentului, spre reexaminare, în temeiul art.77 alin.(2) din Constituţia României, republicată, legile privind modificarea Legii nr.303/2004, Legii nr.304/2004 şi Legii nr. 317/2004.

Faţă de obiectul de reglementare, se impune ca legile transmise la promulgare să fie reanalizate de Parlament sub aspectul oportunităţii acestora, întrucât, pe de o parte, interesul public general nu justifică multe dintre reglementări, iar, pe de altă parte, este pusă în discuţie respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Curtea Constituţională nu are competenţa de a analiza caracterul just sau injust/potrivit sau nepotrivit al intervenţiei legislative, întrucât acest aspect ţine de oportunitatea măsurii, aceasta intrând în marja de apreciere exclusivă a Parlamentului. Însă, Parlamentul, în calitatea sa de organ reprezentativ suprem al poporului român şi de unică autoritate legiuitoare a ţării, atunci când adoptă măsurile pe care le consideră necesare, trebuie să pornească de la o evaluare preliminară reală, obiectivă şi completă, iar alegerea măsurilor să corespundă unui interes general al societăţii.

De asemenea, pentru o parte dintre reglementări, subzistă numeroase aspecte de neconstituţionalitate, învederate de Asociaţia Forumul Judecătorilor din România prin Memoriul pe care vi l-a trimis la 27 decembrie 2017, motiv pentru care sunteţi în măsură să sesizaţi Curtea Constituţională.

Nu în ultimul rând, deşi aţi respins categoric această variantă în răspunsul pe care l-aţi adresat subscrisei, aveţi în continuare posibilitatea de a apela la sprijinul tehnic al Comisiei de la Veneţia, aşa cum, la 22 decembrie 2017, Secretarul general al Consiliului Europei, dl. Thorbjorn Jagland, v-a solicitat, deoarece ”o opinie din partea Comisiei de la Veneţia ar aduce claritate în ce priveşte compatibilitatea acestor texte cu standardele fundamentale ale statului de drept.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor