Liberalul Cîţu descoperă lucruri "incredibile" legate de buget: Dacă am dreptate ne ardem cu toţii!

Pentru ca PSD să-şi poată realiza propunerile faraonice avea nevoie de un PIB mai mare în 2017. Cum a făcut? A forţat Comisia Naţională de Prognoză - cea care furnizează cifrele pentru buget - să preia datele umflate din programul PSD de guvernare, pentru a-l credibiliza, susţine Florin Cîţu.
Florin Cîţu
Florin Cîţu (Facebook)

În urma analizării bugetului pe 2017 elaborat de PSD, senatorul PNL Florin Cîţu - fost economist şef al ING BANK - a descoperit o serie de aspecte incredibile care, din punctul său de vedere încalcă legea. Mai mult, dacă suspiciunea lui Cîţu se confirmă, "ne-am ars!"

Concret, în opinia lui Cîţu, PSD a folosit date nereale la întocmirea bugetului - mai exact un PIB umflat - pe care apoi Comisia Naţională de Prognoză a fost obligată să îl preia, pentru a legitima bugetul pe 2017.

"Ultimul scandal public în bază căruia MFP (Ministerul Finanţelor Publice) a făcut rectificările bugetare pozitive a avut la bază informaţiile şi prognozele care conform legii sunt furnizate Ministerului de Finanţe, pentru întocmirea bugetului, de către Comisia Naţională de Prognoza (CNP). Aceeaşi comisie a furnizat conform legii datele pentru bugetul pe 2017. Legea de funcţionare a comisiei spune că pentru întocmirea bugetului pentru anul viitor se foloseşte prognoza de toamnă a comisiei. În cazul nostru prognoza publicată de CNP în noiembrie 2016. În acea prognoza PIB-ul nominal pentru 2017 era estimat la 807 miliarde lei iar creşterea economică reală la 4,3%.", atrage atenţia Cîţu pe blogul său.

Au venit alegerile, PSD a câştigat iar Ministerul de Finanţe a făcut public proiectul noului buget. Însă, documentul publicat de minister nu este bazat pe datele CNP din prognoza de toamna 2016, ci pe o prognoză de iarnă publicată de CNP cu aproximativ două luni mai devreme decât era normal şi în care PIB-ul este, surpriză, identic cu cel din programul de guvernare prezentat în campania electorală (septembrie 2016) şi ulterior, în decembrie 2016, de PSD/Dragnea, respectiv 815,2 mld lei.

"Pentru cei care nu sunt economişti am să va spun pe româneşte ce s-a întâmplat. Prognoza de iarnă a CNP care a apărut pe 20 ianuarie 2017 a preluat la litera (perioada 2017-2020) datele din programul de guvernare al PSD publicat în septembrie 2016. Acum v-aţi prins? Tot pe româneşte, CNP a comis o ilegalitate pentru ca PSD şi guvernul să poată justifica bugetul pe 2017.", susţine senatorul, care cere explicaţii pentru ceea ce s-a întâmplat.

"În concluzie: Pentru ca PSD să-şi poată realiza propunerile faraonice avea nevoie de un PIB mai mare în 2017. CNP avea un PIB mai mic. Opinia mea este că CNP a fost forţată să preia datele umflate din programul PSD de guvernare pentru a-l credibiliza. Dacă am dreptate ne ardem cu toţii.", concluzionează Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne