Liderii marilor partide pică din nou examenul dezbaterii democratice

Liderii principalelor partide politice din România au ignorat invitaţia societăţii civile de a participa la o dezbatere electorală în ultima săptămână de campanie.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Florin Chirila/Epoch Times)

Alina Gorghiu, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu participă la dezbaterea publică propusă la începutul lunii noiembrie de Fundaţia Friedrich Ebert (fundaţia social-democraţilor germani), Friedrich Naumann (fundaţia liberalilor germani), platforma de dezbateri România Publică şi mişcarea civică Iniţiativa România.

La dezbaterea programată să aibă loc în ultima săptămână de campanie au fost invitaţi toţi preşedinţii partidelor care depăşesc pragul electoral în intenţia de vot, conform sondajelor disponibile în acel moment (PSD, PNL, USR, ALDE, PMP şi UDMR). Dintre aceştia, au confirmat participarea doar Kelemen Hunor, Nicuşor Dan şi Traian Băsescu

În aceste condiţii, organizatorii anunţă anularea dezbaterii şi îşi exprimă regretul că partidele sunt atât de puţin interesate să dialogheze cu cetăţenii în alte formate decât cele din studiourile televiziunilor. O condiţie preliminară agreată între organizatori a fost confirmarea participării unei majorităţi a celor invitaţi, care să acopere cât mai mult din spectrul politic, se precizează în comunicatul de presă remis de Iniţiativa România redacţiei Epoch Times.

"Este încă un examen al dezbaterii democratice pe care partide importante din România nu îl trec. Iniţiatorii îşi păstrează convingerea că dezbaterile publice permanente, atât în campanii electorale, cât şi în afara acestora, sunt instrumente esenţiale pe care societatea le are la îndemână pentru a deveni mai coezivă şi mai participativă.", concluzionează autorii comunicatului.