Liderii UE şi Blinken se angajează să sprijine în continuare Armenia pe fondul tensiunilor regionale

Antony Blinken
Antony Blinken (Vadim Ghirda/Pool/AFP via Getty Images *)

Statele Unite şi Uniunea Europeană vor continua să sprijine Armenia şi pe etnicii armeni din regiunea disputată Nagorno-Karabah, au promis liderii de pe ambele maluri ale Atlanticului, la reuniunea de vineri cu premierul Nikol Paşinian, potrivit Reuters.

Azerbaidjanul a preluat controlul asupra fostei regiuni separatiste Nagorno-Karabah în septembrie 2023, provocând un exod în masă al populaţiei de etnie armeană.

"Ne-am angajat să creştem în continuare sprijinul nostru pentru rezistenţa democratică şi economică a Armeniei", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, adăugând că Washingtonul susţine eforturile ţării pentru mai multă securitate alimentară, infrastructură digitală şi diversificarea sectorului său energetic.

"Şi vom continua să sprijinim cei 100.000 de etnici armeni strămutaţi din regiunea Nagorno-Karabah. Acest lucru este esenţial pentru stabilitatea pe termen lung a Armeniei", a adăugat Blinken.

Armenia este un aliat al Rusiei şi, în mod tradiţional, cel mai apropiat partener al Moscovei în Caucazul de Sud, dar relaţiile dintre cele două părţi s-au deteriorat brusc în ultimele luni.

Erevanul a încercat să construiască legături cu Occidentul, acuzând Rusia că nu a reuşit să o apere de Azerbaidjan, vecinul şi rivalul său de mult timp, şi s-a distanţat de războiul Moscovei din Ucraina.

Rusia, Azerbaidjan şi Turcia, aliatul apropiat al Baku, au criticat reuniunea de la Bruxelles, spunând că nu va ajuta cauza păcii în Caucazul de Sud, o regiune strategică străbătută de conducte de petrol şi gaze.

În faţa jurnaliştilor de la Bruxelles, Blinken şi preşedintele UE, Ursula Von der Leyen, precum şi şeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell, au declarat că integrarea economică între ţările din regiunea Caucazului de Sud - în special în sectoarele energiei şi telecomunicaţiilor - este vitală pentru asigurarea stabilităţii zonei.

"Uniunea Europeană şi Armenia sunt din ce în ce mai aliniate în ceea ce priveşte valorile şi interesele", a declarat Von der Leyen, referindu-se la eforturile blocului de a ajuta Armenia să îşi sporească capacităţile de securitate şi la eforturile "de a se asigura că echipamentele şi tehnologiile letale nu ajung în mâinile armatei ruse".

"(...) relaţiile noastre se dezvoltă pe o cale pozitivă, sunt mai puternice ca niciodată", a spus şi Borrell.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe