Liderii UE susţin noi sancţiuni împotriva Iranului după ce acesta a atacat Israelul

Ursula von der Leyen şi Charles Michel
Ursula von der Leyen şi Charles Michel (Getty Images)

Liderii Uniunii Europene au decis miercuri să intensifice sancţiunile împotriva Iranului, după ce atacul cu rachete şi drone al Teheranului asupra Israelului a determinat puterile mondiale să se străduiască să prevină un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu, potrivit Reuters.

Summitul de la Bruxelles este prima reuniune a celor 27 de lideri naţionali ai UE de la atacul de sâmbătă, după mai bine de şase luni de război între Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas, susţinută de Iran.

Israelul a semnalat că va riposta, dar nu a spus cum. Liderii UE au condamnat atacul iranian, şi-au reafirmat angajamentul faţă de securitatea Israelului şi au făcut apel la toate părţile să prevină noi tensiuni, inclusiv în Liban.

"Considerăm că este foarte important să facem totul pentru a izola Iranul", a declarat preşedintele summitului, Charles Michel, adăugând că noile sancţiuni împotriva Republicii Islamice vor viza companiile implicate în producţia de drone şi rachete.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este important ca Israelul "să nu răspundă cu un atac masiv".

Separat, înaintea discuţiilor din cadrul G7, Italia s-a declarat în favoarea sancţiunilor împotriva furnizorilor de arme care au legătură cu atacul împotriva Israelului, precum şi a celor care se află în spatele atacurilor asupra navelor din Marea Roşie.

Iranul şi-a lansat atacul ca răspuns la un asalt de la 1 aprilie asupra ambasadei sale din Damasc, pe care l-a pus pe seama Israelului. Tel Aviv a început ofensiva militară mai amplă în Gaza după atacul mortal al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Israel şi Ucraina

Miniştrii de externe ai UE urmează să continue luni consultările privind sancţiunile, iar Statele Unite şi aliaţii lor occidentali speră ca noile măsuri împotriva Iranului să contribuie la limitarea oricăror represalii israeliene.

UE are deja mai multe programe care vizează Iranul pentru încălcări ale drepturilor omului, proliferarea armelor de distrugere în masă şi sprijinul acordat de Teheran războiului Rusiei în Ucraina.

Germania, Franţa şi mai multe state UE analizează posibilitatea de a extinde un program care urmăreşte să limiteze furnizarea de drone iraniene Rusiei, incluzând furnizarea de rachete şi livrări de acoperire către grupările intermediare ale iranienilor din Orientul Mijlociu.

Belgia a susţinut introducerea de sancţiuni împotriva Corpului Gardienilor Revoluţionari din Iran, dar Scholz a declarat că acest lucru necesită verificări juridice suplimentare. Cel mai înalt diplomat al blocului a declarat că acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă o autoritate naţională din UE ar constata că grupul a fost implicat în activităţi teroriste.

Analiştii afirmă că este puţin probabil ca Iranul să se confrunte cu o pedeapsă economică mai severă, din cauza îngrijorărilor legate de creşterea preţului petrolului şi pentru a nu supăra principalului cumpărător, China.

În timp ce Orientul Mijlociu captează o mare parte din atenţia UE, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut apel la mai mult ajutor pentru a ţine piept Rusiei, care a declanşat o invazie împotriva vecinului său în urmă cu mai bine de doi ani.

"Aici, în Ucraina, în partea noastră de Europa, din păcate, nu avem nivelul de apărare pe care l-am văzut cu toţii în Orientul Mijlociu în urmă cu câteva zile", a declarat Zelenski la summit, după ce Israelul şi aliaţii au doborât în mare parte dronele şi rachetele lansate în atac.

"Aceasta reflectă principala noastră necesitate în momentul de faţă - nevoia de mijloace de apărare aeriană", a spus el, potrivit unui oficial UE, repetând apelurile pentru livrări mai rapide de arme şi muniţii promise anterior Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe