Liderul social democraţilor germani doreşte „Statele Unite ale Europei”

Martin Schulz.
Martin Schulz. (AFP/Getty Images)

Liderul social democraţilor din Germania (SPD) a prezentat, joi, viziunea creării într-un deceniu a „Statelor Unite ale Europei”, într-o încercare de a câştiga suportul partidului său pentru a lucra împreună cu Angela Merkel în vederea formării unui nou guvern.

Germania, puterea economică a Europei, s-a chinuit să construiască un nou guvern de când blocul conservator al cancelarului Angela Merkel şi SPD au pierdut suportul în alegerile din luna septembrie, în care partidul anti-imigraţie AfD a intrat în Parlament.

Martin Schulz a cerut joi membrilor partidului de centru-stânga SPD să fie deschişi la propunerile lui Merkel de a reînnoi coaliţia care a guvernat ţara în ultimii patru ani, susţinând că partidul are o responsabilitate în privinţa revitalizării democraţiei sociale în Germania.

O nouă „mare coaliţie” cu un SPD reticent este cea mai bună speranţă a lui Merkel de a-şi prelungi cei 12 ani la putere după ce tratativele cu două partide mai mici au eşuat, oferind partidului mai mic un avantaj în orice negocieri.

Schulz a precizat că partidul său îşi va reveni doar dacă ar putea oferi o viziune clară a unei Germanii şi a unei Europe care lucrează pentru cetăţenii lor, făcând apel la o integrare europeană mai profundă şi la crearea „Statelor Unite ale Europei” până în 2025.

„Europa nu lucrează întotdeauna pentru cetăţenii săi, mai degrabă lucrează prea des pentru marile companii”, a afirmat el, subliniind o viziune populistă care merge cu mult dincolo de deschiderea lui Merkel pentru reforme structurale limitate şi o eficientizare birocratică.

Schulz a atacat mişcările europene de susţinere a marilor bănci, în timp ce nu se face decât prea puţin pentru a contracara şomajul ridicat în rândul tinerilor.

„Când statele nu îşi pot echilibra bugetele, înfruntă sancţiuni draconice din partea Bruxelles-ului. Dacă putem mobiliza miliarde pentru salvarea unor bani, dar trebuie să ne luptăm pentru sume mărunte pentru a putea susţine locuri de muncă pentru tineri, atunci aceasta cu siguranţă nu este Europa mea”, a adăugat el.

Schulz a adoptat un ton şi mai critic la adresa marilor companii decât cel al preşedintelui francez Emmanuel Macron, care promovează o integrare mai profundă a zonei euro şi reforme pro-afaceri sub un ministru de finanţe al zonei euro.

Oficialul german a luat în vizor giganţii hi-tech americani Apple, Facebook şi Google, susţinând că o Europă puternică trebuie să forţeze aceste companii să respecte regulile şi să protejeze drepturile angajaţilor într-o economie schimbătoare.

În privinţa imigraţiei, unul dintre principalele motive ale eşuării primei tentative a lui Merkel de a realiza o coaliţie, SPD se opune unui plan conservator de a prelungi o interdicţie asupra dreptului de reîntregire a familiei pentru o parte dintre solicitanţii de azil acceptaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe