Live update: Protest de amploare la Chişinău: "Acum sau niciodată poporul Moldovei îşi ia ţara înapoi"

Cetăţenii Chişinăului sunt aşteptaţi din nou în stradă, la un protest de amploare, pentru a-şi lua ţara înapoi de la oligarhi.
Miting de protest la Chişinău, 4 octombrie 2015
Miting de protest la Chişinău, 4 octombrie 2015 (Epoch Times România)

UPDATE, ora 18: 25 - În contextul în care Consiliul Marii Adunări Naţionale (CMAN) cere demisia Guvernului, protestatarii din Piaţă au cerut o alternativă la actuala conducere. Răspunsul venit din partea unui lider al organizatorilor a fost că Platforma DA va rămâne mişcare civică dar o alternativă va fi oferită de la CMAN, care va deveni partid.

UPDATE, ora 17: 51 - Valentin Dolganiuc, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale, a lansat un apel către manifestanţi, îndemnându-i să iasă luni în stradă şi să boicoteze sediile partidelor aflate la guvernare.

În aceasta seară, protestatarii care vor să rămână în Piaţa Marii Adunări Naţionale vor putea sta în corturile instalate încă din 6 septembrie în timp ce restul se vor duce la casele lor.

UPDATE, ora 17: 30 - Manifestanţii au ajuns înapoi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Consiliul Marii Adunări Naţionale le-a dat guvernanţilor un ultimatum, cerându-le să-şi dea demisia în maxim o săptămână.

Lui Plahotniuc i se cere să părăseasca Moldova definitiv.

UPDATE, ora 17:11 - Protestatarii au părăsit Global Business Center şi se îndreaptă înapoi spre Piaţa Marii Adunări Naţionale. Unul dintre manifestanţi a căzut, posibil de oboseală, şi a fost ridicat de ambulanţă, pentru a fi dus la spital.

UPDATE, ora 17: 00 - "Tinerii Moldovei" au anunţat că se retrag din Piaţa Marii Adunări Naţionale, afirmând că atât Platforma DA cât şi politicienii pro-ruşi Igor Dodon şi Renato Usatîi, nu urmăresc decât să obţină putere politică, împreună, în dauna oamenilor simpli care protestează împotriva corupţiei şi pentru un trai mai bun.

UPDATE, ora 16:47- Câtiva reprezentanţi ai Platformei DA au intrat în clădirea Global Business Center, unde l-au găsit pe deputatul Constanţin Ţuţu. Acesta i-a filmat pe protestatari cu telefonul mobil şi i-a întrebat "dacă sunt drogaţi."

Mulţimea de afară îl ironizează pe Ţuţu, de profesie sportiv, acuzându-l că în loc să fie la Parlament, acolo unde e locul unui deputat, face pe bodyguardul în clădirea lui Plahotniuc.

UPDATE, ora 16:36- Înspre Global Business Center vin valuri-valuri de poliţişti. Între timp, protestatarii refuză să coboare de pe treptele cladirii. Atmosfera este din ce în ce mai tensionată.

UPDATE, ora 16:07- Mai multe persoane, fie provocatori, fie oameni revoltaţi, sau din ambele categorii, au reuşit să treacă de cordonul de poliţişti şi încearcă să rupă gardul clădirii. Organizatorii fac apeluri la calm şi la ordine, însă fără prea mare succes.

Mulţimea huiduie şi tot mai mulţi protestari forţează cordonul de poliţişti. Curtea Global Business Center e pe jumătate plină. Veteranii de pe Nistru au format şi ei un cordon lângă clădire, pentru ca lumea să nu spargă uşile de sticlă iar situaţia să degenereze.

UPDATE, ora 16: 00 - Organizatorii îi îndeamnă pe oameni să revină în Piaţa Marii Adunări Naţionale însă aceştia nu se lasă încă urniţi din faţa clădirii lui Plahotniuc.

Un protestatar s-a apropiat de poliţiştii ce păzesc imobilul, explicându-le că încalcă legea păzind o clădire care nu este de stat, ci proprietate privată.

"Ce păziţi voi aici?" li s-a adresat protestatarul poliţiştilor.

UPDATE, ora 15: 45 - Protestatarii au ajuns la Global Business Center. Clădirea este înconjurată de poliţişti şi, deşi se presupunea că este goală, din interior cineva filmează mulţimea.

Potrivit lui Andrei Năstase, Plahotniuc ar fi plecat de două zile din ţară, la Milano.

UPDATE, ora 15: 18 - Mulţimea strânsă în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-a pornit în marş spre Global Business Center. Traficul în zonă a fost oprit.

UPDATE, ora 15: 09 - Protestatarii urmează să plece în marş spre Global Business Center, clădire ce aparţine lui Vladimir Plahotniuc şi unde s-ar lua deciziile strategice privind Republica Moldova, a declarat pentru Epoch Times Dinu Plângău, membru al Consiliul Marii Adunări Naţionale.

UPDATE, ora 14: 30 - Jurnalistul Constantin Cheianu a lansat ideea unui gen de greve cetăţeneşti, numită nesupunere civică. Preluată de Vasile Năstase, jurnalist şi unul dintre liderii Platformei DA, nesupunerea civică ar duce la înecarea huntei ce conduce ţara în propriile lături.

"De mâine nu ne vom mai supune civic, vom declara act de nesupunere civică a populaţiei, nu vom achita facturi. Vom purcede la constituirea comitetelor de grevă în fiecare unitate, fiecare şcoală, fiecare parc de autobuze etc. Vom bloca această guvernare, vom bloca hunta ca ea să se înece în propriile lături”, a declart Vasile Năstase, citat de jurnal.md.

UPDATE, ora 13: 42 - La Parlament nu a ieşit niciun oficial să se adreseze protestatarilor. Uşile sunt închise şi, potrivit poliţiştilor, înăuntru "nu e nimeni." În consecinţă, delegaţia manifestanţilor se va întoarce în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Potrivit corespondentului Epoch Times la Chişinău, în timp ce preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, încerca să liniştească mulţimea venită la Parlament, pentru ca nemulţumirea să nu degenereze în violenţe, pe treptele clădirii legislativului şi-a făcut apariţia liderul pro-ruşilor, Igor Dodon. Huiduit de mulţime, acesta nu a avut încotro şi s-a retras.

UPDATE, ora 13: 42 - Clădirea Parlamentului este înconjurată de poliţişti care au încercat să oprească înaintarea delegaţiei manifestanţilor, îmbrâncindu-i. Primul cordon de poliţişti a fost rupt, însă alte 2-3 cordoane de forţe de ordine blocheză treptele Parlamentului.

Veteranii formează, la rândul lor, un cordon, jurnaliştii fiind prinşi la mijloc. Printre protestatari au fost şi provocatori, scoşi însă din mulţime.

UPDATE, ora 13: 39 - Un grup de reprezentanţi ai protestatarilor se îndreaptă spre Parlament, pentru a vedea dacă aleşii ţării au convocat acea adunare cerută de Consiliul Marii Adunări Naţionale, în vederea desfăşurării unei zile a porţilor deschise, de-a lungul căreia legiuitorii să discute cu manifestanţii.

UPDATE, ora 13: 30 - Protestatarii din Chişinău cer referendum pentru alegerea directă a preşedintelui.

Printre cei care se îndreptă spre Parlament sunt numeroase persoane în uniformă, veterani din războiul din Transnitria.

UPDATE, ora 13: 16 - Valentin Dolganiuc, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale le-a cerut poliţiştilor aflaţi în număr mare la faţa locului să treacă de partea poporului şi le-a dăruit crizanteme albe, numindu-le "flori ale demnităţii."

Se scandează "Poliţia e cu noi!"

UPDATE ora 13: 00 - Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău s-a umplut de oameni. Participanţii flutură steaguri tricolore şi scandează mesaje precum "Victorie", "Victorie poporului", "Noi suntem puterea", "Jos hunta criminală de la guvernare", "La puşcărie!"

La protest au venit oameni de prin toate raioanele ţării, arata juralul.md. Organizatorii au salutat prezenţa la protest şi a studenţilor Universităţii de Stat. Protestatarii au venit cu crizanteme albe, la îndemnul organizatorilor, drept semn al caracterului paşnic al protestului.

Conform unor surse de la faţa locului, la protest s-au strâns zeci de mii de persoane. Alte surse din presă afirmă că la protest sunt în jur de 10.000 de persoane.

Andrei Năstase, preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, susţine în acest moment un discurs în faţa mulţimii. Liderul CNMAN a anunţat că a cerut Parlametului să facă astăzi o zi a "uşilor deschise", astfel încât societatea civilă să se poată adresa legiuitorilor.

***

În Chişinău se anunţă, duminică, un nou protest de amploarea pentru "înlăturarea oligarhilor de la cârma ţării" şi alegeri anticipate. Potrivit jurnalul.md, oamenii sunt aşteptaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitala Moldovei la ora 12:00, cu flori de toamnă, crizanteme.

Manifestul mitingului la care Platforma civică "Demnitate şi Adevăr" din Republica Moldova îşi cheamă toţi simpatizaţii este: "Ne-au capturat ţara, ne-au jefuit miliardele, ne-au îngropat viitorul! Acum sau niciodată poporul Moldovei îşi ia ţara înapoi", arată şi romanialibera.ro.

"Se aşteaptă un număr record de oameni. Semnale din teritoriu vorbesc despre faptul că oamenii se mobilizează, se grupează în grupuri de rude, de prieteni şi de vecini, astfel încât mâine la ora 12:00, în centrul capitalei, va fi o Mare Adunare Naţională”, a declarat Andrei Năstase, preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale ales la 6 septembrie pentru implementarea revendicărilor populare.

Potrivit lui Năstase, în cadrul protestului vor fi reiterate revendicările Proclamaţiei Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie, în condiţiile în care autorităţile au continuat să le ignore în ultimele săptămâni. Concret, cetăţenii R. Moldova vor cere înlăturarea oligarhilor de la cârma statului, alegeri anticipate, demisia preşedintelui ţării şi a capilor din instituţiile care se fac responsabile de „jaful secolului” din sistemul bancar, alegerea preşedintelui prin vot direct etc.

Andrei Năstase a mai precizat că protestul de astăzi va fi paşnic şi nu se va recurge la o lovitură de stat, cum se relatează în ultima perioadă în "media capturată."

"Suntem siguri că printr-o prezenţă masivă, determinată, fără precedent, poporul Moldovei îşi va lua ţara înapoi. Drept dovadă a intenţiilor noastre paşnice, democratice, chemăm poporul Republicii Moldova la Marea Adunare Naţională din centrul capitalei”, a afirmat Andrei Năstase.

Totodată, moldovenii din străinătate, care-şi doresc un trai decent la ei în ţară, se declară solidari cu protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Potrivit unor reprezentanţi ai diasporei, în mai multe oraşe din Europa vor avea loc mitinguri similare celui organizat mâine la Chişinău.

Merită reamintit că, pe de altă parte, în replică la acţiunile Platformei Civice, liderii proruşi Igor Dodon şi Renato Usatîi s-au instalat în corturi amplasate pe trotuare, în faţa Parlamentului din Chişinău, cerând şi ei alegeri anticipate. După ce Platforma Civică Dreptate şi Adevăr şi-a anunţat mitingul de duminică pe reţelele de socializare, politicienii au decis să mute corturile din scuarul Parlamentului pe bulevardul Ştefan cel Mare. Potrivit unimedia.info, corturile care până acum stăteau pe trotuare au fost mutate la comandă pe carosabil, iar întreaga "operaţiune" a fost asigurată de deputaţii PSRM care, beneficiind de imunitatea parlamentară, au făcut zid viu în faţa forţelor de ordine.

"În esenţă, ei provoacă autorităţile statului pentru ca să se intre în forţă în ei, astfel să fie victimizaţi, să devină „eroi” şi „martiri” ai neamului, respectiv „lideri naţionali”… Asta vor ei, şi aceasta le este tactica să încalce în mod progresiv şi obraznic legea, în speranţa că o să fie luaţi pe sus. Maidan ca la Kiev, dar pe dos, în favoarea Moscovei”, a caracterizat acest demers Dorin Chirtoacă, primarul oraşului Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe