[Update] Lovitură de stat eşuată în Turcia. Sute de morţi. Mii de soldaţi arestaţi

Peste 260 de persoane au fost ucise după ce schimburile de focuri şi exploziile au zguduit Istanbulul şi Ankara în cadrul unei nopţi haotice care a început cu o declaraţie din partea armatei care susţinea că a preluat puterea.
Tancuri pe străzile Ankarei, în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016.
Tancuri pe străzile Ankarei, în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016. (Captură Foto)

UPDATE 3: Înaltul Consiliu al judecătorilor şi procurorilor (HSYK) din Turcia a anunţat că a demis aproximativ 2.740 de judecători după evenimentele din noaptea de vineri spre sâmbătă.

UPDATE 2: Conform Agerpres, ultim bilanţ al tentativei eşuate de lovitură de stat este de 265 morţi, 1.440 răniţi şi 2.839 arestări în cadrul personalului militar.

UPDATE 1: Conform ultimelor informaţii, numărul victimelor a crescut la 90 şi al răniţilor la peste 1.150.

Uniunea Europeană a făcut apel la o “revenire rapidă la ordinea constituţională în Turcia”, iar Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, a convocat reuniune de urgenţă a responsabililor europeni prezenţi la summitul Asia-Europa (ASEM) care are loc în Mongolia.

Într-un comunicat comun, Mogherini, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European şi Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene au declarat că UE continuă să urmărească evoluţia situaţiei din Turcia.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a declarat că ordinea democratică trebuie să fie respectată în Turcia.

* * *

Ceea ce s-a conturat a fi o tentativă de lovitură de stat pare să se fi năruit în această dimineaţă după ce mulţimi de oameni au răspuns la apelul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan să iasă pe străzi pentru a-l susţine.

Guvernul turc a concediat 5 generali şi 29 de colonei şi a arestat peste 750 de membri ai personalului militar în legătură cu tentativa de lovitură de stat. Rapoartele locale au informat că cel puţin 60 de persoane au fost ucise în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Serviciul de ambulanţă “Semiluna Roşie” a declarat că se află peste 1.000 de răniţi în spitale - 800 la Ankara şi 200 la Istanbul – şi că majoritatea lor sunt civili.

Lovitura de stat a început cu avioane de luptă şi elicoptere zburând deasupra Ankarei şi soldaţi ocupând poziţii pentru a bloca podurile peste Strâmtoarea Bosfor.

Reporterii Reuters au văzut cum un elicopter a deschis focul în Ankara. Agenţia de ştiri Anadolu a declarat că elicopterele militare au tras asupra sediului agenţiei naţionale de informaţii.

În primele ore ale tentativei de lovitură de stat, aeroporturile au fost închise şi accesul la reţelele sociale a fost blocat.

Vineri noaptea, soldaţii rebeli au preluat controlul asupra televiziunii de stat TRT, care a anunţat o stare de asediu şi legea marţială la nivel naţional. Un crainic a citit o declaraţie, la ordinele soldaţilor rebeli, care au acuzat guvernul Erdogan de erodarea legii democrate şi seculare. Conform acelei declaraţii, Turcia urma să fie condusă de un consiliu al păcii care ar fi asigurat securitatea populaţiei.

La scurt timp după aceea semnalul TRT a fost blocat, dar transmisiunile au fost reluate în primele ore ale zilei de sâmbătă.

Agenţia Anadol a informat că şeful de stat major s-a numărat printre persoanele luate ostatice în Ankara, dar premierul Binali Yildirim a declarat ulterior că acesta a fost eliberat.

Un oficial turc de rang înalt a declarat că sediul armatei turceşti este controlat de forţele pro-guvern şi că rebelii nu au pus mâna pe avioane de luptă ci doar pe câteva avioane militare şi elicoptere.

Conform rapoartelor media, tancurile au flancat clădirea Parlamentului, asaltată de bombe. Dar oficialul a adăugat că atacurile asupra Parlamentului şi palatului prezidenţial au încetat în cea mai mare parte a lor.

De asemenea, s-a tras asupra civililor din stradă, care s-au târât în genunchi pentru a scăpa cu viaţă. Unele rapoarte media susţin că un elicopter militar a fost doborât de un avion de luptă F16.

Graniţele ţării au fost închise peste noapte, iar numeroase magazine au fost devastate în goana după alimente.

Dar, în primele ore ale dimineţii, jurnaliştii Reuters au văzut zeci de soldaţi anti-guvern cum şi-au predat armele după ce fuseseră înconjuraţi de poliţia militară în piaţa centrală Taksim din Istanbul.

Aeroportul internaţional Ataturk, din Istanbul, a fost redeschis, şi prima cursă a aterizat deja după tentativa eşuată. Autorităţile turce au anunţat că aeroportul se află sub controlul militarilor loiali Guvernului.

Erdogan, care se afla în vacanţă pe coastă când a fost lansată tentativa de lovitură de stat, a zburat în Istanbul cu câteva ore înaintea zorilor zilei de sâmbătă şi a apărut la televizor în mijlocul unei mulţimi de susţinători în faţa aeroportului oraşului, pe care conspiratorii au eşuat să îl securizeze. Erdogan a declarat că a avut loc o tentativă de bombardare a unui hotel din Marmaris, unde se afla în momentul începerii haosului, adăugând că plecase înainte de acea operaţiune.

Revolta militară a fost un „act de trădare” şi cei responsabili vor plăti un preţ greu, a declarat ulterior Erdogan reporterilor. În prezent continuă valul de arestări, care va ajunge până la cele mai înalte niveluri, culminând cu o “purificare” a armatei.

O răsturnare cu succes a lui Erdogan, care conduce Turcia din 2003, ar fi marcat una dintre cele mai mari schimbări din Orientul Mijlociu în mulţi ani.

Statele Unite şi-au declarat suportul deplin pentru guvernul Erdogan şi secretarul de stat John Kerry i-a telefonat ministrului turc de externe pentru a-i transmite suportul ţării sale pentru guvernul civil şi instituţiile democratice ale Turciei care au fost alese în mod democrat.