Lupte acerbe în Gaza pe măsură ce ajutorul începe să sosească prin portul plutitor construit de SUA

Oamenii fug din tabăra de refugiaţi de la Jabalia, în timp ce loviturile aeriene israeliene se intensifică în zonă (Getty Images)
Redacţia
18.05.2024

Forţele israeliene s-au luptat cu luptătorii Hamas pe străduţele înguste ale cartierului Jabalia din nordul Gazei vineri, în unele dintre cele mai aprige confruntări de când au revenit în zonă acum o săptămână, în timp ce în sud militanţii au atacat tancuri concentrate în jurul oraşului Rafah, transmite Reuters.

Locuitorii au declarat că blindatele israeliene s-au îndreptat până în piaţa din centrul cartierului Jabalia, cea mai mare dintre cele opt tabere de refugiaţi istorice din Gaza, şi că buldozerele demolau case şi magazine în calea lor.

„Tancurile şi avioanele distrug cartierele rezidenţiale şi pieţele, magazinele, restaurantele, totul. Totul se întâmplă în faţa lumii oarbe”, a spus Ayman Rajab, un locuitor al cartierului, printr-o aplicaţie de chat.

Israelul a declarat că forţele sale au curăţat Jabalia cu luni în urmă în războiul din Gaza, declanşat de atacurile letale conduse de Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie, dar a declarat săptămâna trecută că se întoarce pentru a împiedica regruparea grupului islamist acolo.

La capătul sudic al Gazei, un fum dens se ridica deasupra oraşului Rafah, la graniţa cu Egiptul, unde un asalt israelian escaladat a determinat sute de mii de oameni să fugă din ceea ce era unul dintre puţinele locuri de refugiu rămase.

„Oamenii sunt terorizaţi şi încearcă să plece”, a spus Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al biroului umanitar al ONU, la Geneva, adăugând că majoritatea urmau ordinele de a se deplasa spre nord, către coastă, dar că nu existau rute sau destinaţii sigure.

Pe măsură ce luptele continuau, armata americană a declarat că tirurile cu ajutoare au început să descarce folosind portul plutitor temporar, construit în larg, primul care a ajuns în enclavă pe mare în ultimele săptămâni.

Naţiunile Unite au declarat că au finalizat planurile de distribuire a ajutorului, reiterând totuşi că convoaiele de camioane pe uscat - perturbate în această lună de asaltul asupra oraşului Rafah - erau încă cel mai eficient mod de a furniza ajutorul.

„Pentru a evita ororile foametei, trebuie să folosim cea mai rapidă şi mai evidentă rută pentru a ajunge la oamenii din Gaza - şi pentru asta, avem nevoie de acces pe uscat acum”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq.

Hamas a cerut încheierea asediului Israelului şi a acuzat Washingtonul de complicitate cu o politică israeliană de „înfometare şi blocadă”.

Casa Albă a declarat că consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, va vizita Israelul duminică şi va sublinia necesitatea ca o ofensivă să vizeze militanţii Hamas şi nu un asalt pe scară largă asupra oraşului Rafah, adăugând că este important ca Israelul să deschidă imediat punctul de trecere de la Rafah cu Egiptul.

Temeri umanitare

Forţele de Apărare a Israelului (IDF) au declarat că soldaţii au ucis mai mult de 60 de militanţi în Jabalia în ultimele zile şi au localizat un depozit de arme în apropierea unui complex de adăposturi în ceea ce a descris ca fiind o „ofensivă la nivel de divizie”.

O operaţiune de divizie ar implica în mod tipic mai multe brigăzi de mii de soldaţi fiecare.

„Centrul de control al focului al Brigăzii a 7-a a condus zeci de atacuri aeriene, a eliminat terorişti şi a distrus infrastructura teroristă”, a declarat IDF-ul.

Cel puţin 35.303 palestinieni au fost acum ucişi, potrivit datelor din ministerul sănătăţii din enclavă, în timp ce agenţiile de ajutor au avertizat de mai multe ori asupra foametei generalizate şi a ameninţării bolilor.

Medicii spun că trebuie să efectueze intervenţii chirurgicale, inclusiv amputări, fără anestezie sau analgezice, deoarece sistemul medical din teritoriu s-a prăbuşit practic.

Israelul spune că trebuie să distrugă Hamas pentru propria sa siguranţă după moartea a 1.200 de persoane pe 7 octombrie şi pentru a elibera cei 128 de ostatici încă ţinuţi din cei 253 răpiţi de militanţi, potrivit propriilor sale estimări.

Pentru a realiza acest lucru, spune că trebuie să captureze Rafah, unde aproximativ jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului s-au adăpostit de luptele din nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor