Lupte între armata columbiană şi rebelii FARC soldate cu 6 morţi

Ofiţerii poliţiei columbiene transportă trupul unui rebel ucis într-o operaţiune militară în municipalitatea Carepa, Columbia.
Ofiţerii poliţiei columbiene transportă trupul unui rebel ucis într-o operaţiune militară în municipalitatea Carepa, Columbia. (Captură Foto)

Cel puţin şase oameni au fost ucişi în ciocnirile violente din nord-estul ţării între soldaţi şi membrii grupului rebel FARC (Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei), gherilele maoiste ale Columbiei.

Autorităţile militare columbiene au declarat joi că luptele au avut loc în regiunea bogată în petrol Arauca, în apropiere de graniţa cu Venezuela.

Conform declaraţiei, un ofiţer şi doi soldaţi însărcinaţi cu protejarea câmpurilor petroliere au fost ucişi în luptele cu rebelii.

Armata a susţinut că trei dintre rebelii FARC ucişi purtau uniforme ale armatei şi se pregăteau să desfăşoare un atac asupra centrelor petroliere din regiune.

Regiunea Arauca este considerată o fortăreaţă tradiţională a rebelilor FARC, devenind scena mai multor ciocniri în ultimele luni.

FARC este una dintre ultimele grupări maoiste rămase. Pentru a-şi asigura existenţa a recurs deseori la cele mai infame practici, precum răpiri, trafic de droguri şi contracte de lichidare.

În ultimii ani, FARC a fost redusă la tăcere de către preşedintele columbian Alvaro Uribe, împreună cu sprijinul SUA. Uribe a declanşat în 2008 o intervenţie împotriva FARC, reuşind să-l omoare pe Raul Reyes, unul dintre liderii comuniştilor. Intervenţia era cât pe ce să declanşeze un război în America Latină, deoarece FARC a beneficiat de-a lungul vremii de sprijin din partea Ecuadorului şi Venezuelei, ambele conduse de lideri pro-comunişti.

Noile lupte au loc în condiţiile în care forţele guvernamentale şi-au intensificat recent operaţiunile militare împotriva FARC. Aproximativ 40 de rebeli FARC au fost ucişi în timpul a trei operaţiuni militare în ultimele câteva zile.

În cursul zilei de joi, mediatorii norvegian şi cubanez şi-au manifestat îngrijorarea în legătură cu procesul de pace dintre autorităţile columbiene şi FARC, după intensificarea violenţelor între cele două tabere. Cuba şi Norvegia acţionează drept garanţi în discuţiile de pace desfăşurate între cele două părţi.

Discuţiile pentru pace, reluate luni în Havana, au fost lansate în 2012 dar au fost afectate de mai multe ori de atacuri organizate de ambele părţi. Discuţiile au produs până acum doar acorduri parţiale asupra unor chestiuni, dar nu au reuşit să producă un acord final destinat încheierii unui conflict ce durează de o jumătate de secol.

FARC este cel mai vechi grup rebel din America Latină şi se luptă cu guvernul columbian din 1964. În timpul acestui conflict au murit peste 200.000 de oameni şi alte 5 milioane de persoane au fost forţate să îşi părăsească locuinţele şi să se refugieze din calea luptelor.

Se crede că FARC dispune de aproximativ 8.000 de luptători care operează de-a lungul unei suprafeţe întinse în junglele estice al ţării andine, având baze pe teritoriul statelor vecine, bucurându-se de sprijinul tacit al acestora.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe