Luptele fac ravagii în Gaza / Egiptul găzduieşte o delegaţie israeliană pentru reluarea negocierilor privind un armistiţiu

Dezastru în Fâşia Gaza
Dezastru în Fâşia Gaza (Getty Images)

Loviturile israeliene au ucis 77 de palestinieni în Gaza în ultimele 24 de ore, au anunţat duminică autorităţile sanitare, în timp ce Egiptul a găzduit o delegaţie israeliană pentru o nouă rundă de discuţii în încercarea de a asigura un armistiţiu cu conducătorii Hamas din Gaza, transmite Reuters.

Armata israeliană a declarat că a ucis un militant de rang înalt al Jihadului Islamic într-un atac asupra unui centru de comandă din curtea spitalului Al-Aqsa din centrul Gaza. Nu a menţionat numele sau rangul acestuia.

"Centrul de comandă şi teroriştii au fost loviţi cu precizie. Clădirea spitalului Al-Aqsa nu a fost avariată şi funcţionarea sa nu a fost afectată", a declarat armata, adăugând că scopul a fost acela de a minimiza "daunele provocate civililor neimplicaţi din zona spitalului".

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Jihadului Islamic, un aliat al Hamas.

Oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii şi mass-media Hamas au declarat că lovitura a lovit mai multe corturi din interiorul spitalului Al-Aqsa, ucigând patru persoane şi rănind mai multe, inclusiv cinci jurnalişti.

Peste 32.000 de palestinieni au fost ucişi în ofensiva militară a Israelului în Gaza începând cu 7 octombrie, potrivit autorităţilor sanitare. Oficialii din domeniul sănătăţii spun că majoritatea victimelor sunt civili, în timp ce Israelul afirmă că cel puţin o treime sunt combatanţi.

Războiul a izbucnit după ce militanţii Hamas au străpuns graniţa şi au năvălit în comunităţile din sudul Israelului, ucigând 1.200 de persoane şi răpind 253 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

Cele două părţi au intensificat negocierile, cu medierea Qatarului şi a Egiptului, pentru o suspendare de şase săptămâni a ofensivei israeliene în schimbul propunerii de eliberare a 40 dintre cei 130 de ostatici încă deţinuţi de militanţii Hamas în Gaza după atacul din 7 octombrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis duminică să menţină presiunea militară asupra Hamas, arătând în acelaşi timp flexibilitate în cadrul negocierilor, afirmând că doar această combinaţie va duce la eliberarea ostaticilor.

Hamas vrea ca orice acord să ducă la încheierea războiului şi retragerea forţelor israeliene. Israelul exclude acest lucru, afirmând că, în cele din urmă, va relua eforturile de a elimina capacităţile guvernamentale şi militare ale Hamas, pe care a jurat să o distrugă.

Hamas nu va fi prezentă la discuţiile de la Cairo, a declarat duminică un oficial, deoarece aşteaptă să afle de la mediatori dacă o nouă ofertă israeliană este pe masă.

Războiul din Gaza a alimentat violenţele de lungă durată din Cisiordania ocupată, a declanşat lupte transfrontaliere cu Hezbollahul libanez şi a atras lansări de rachete împotriva Israelului din partea altor miliţii susţinute de Iran în Yemen şi Irak.

Înjunghieri în Israel

În semn de răspândire a tensiunilor în Israel, serviciile de urgenţă au declarat că un membru al minorităţii arabe din ţară a înjunghiat duminică trei soldaţi într-o staţie de autobuz din oraşul Beersheba, în sudul ţării, înainte ca unul dintre ei să-l împuşte mortal. Câteva ore mai târziu, un palestinian înarmat cu un cuţit a fost împuşcat mortal după ce a rănit trei persoane într-un centru comercial din Gan Yavne, în apropiere, a anunţat presa israeliană.

În oraşul Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza, forţele israeliene au continuat să blocheze cele două spitale principale, iar tancurile au bombardat zone din centrul şi estul teritoriului.

Oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii au declarat că un atac aerian israelian a ucis nouă persoane în Bani Suhaila, în apropiere de Khan Younis, în timp ce un alt atac aerian a ucis patru persoane în tabăra Al-Maghazi din centrul Fâşiei Gaza.

Armata israeliană a declarat că a ucis 15 bărbaţi înarmaţi în centrul Fâşiei Gaza şi alţi câţiva în Khan Younis, inclusiv în apropierea spitalului Al-Amal.

În oraşul Gaza, forţele israeliene au continuat să opereze în interiorul spitalului Al Shifa, cel mai mare din teritoriu, a declarat Ministerul Sănătăţii. Rezidenţii care locuiesc în apropiere au declarat că au fost distruse cartiere rezidenţiale de forţele israeliene în apropiere de Al Shifa.

"Am ieşit să cumpăr nişte medicamente de la o farmacie şi ceea ce am văzut a fost sfâşietor. Străzi întregi cu clădiri care se aflau acolo fuseseră distruse", a declarat Abu Mustafa, în vârstă de 49 de ani.

"Acesta nu este un război, este un genocid", a declarat el pentru Reuters, prin telefon, din oraşul Gaza.

Confruntându-se cu o presiune internaţională acerbă, Israelul spune că face tot ce poate pentru a minimiza daunele provocate civililor în timp ce luptă cu militanţii pe un câmp de luptă urban. Aproape 260 de soldaţi au murit în luptele din Gaza, potrivit armatei.

Netanyahu a declarat că aproximativ 200 de bărbaţi înarmaţi au fost ucişi până în prezent la spitalul Al Shifa şi că alte sute s-au predat.

"Niciun spital din lume nu arată aşa. Aşa arată o casă a teroriştilor", a declarat Netanyahu la o conferinţă de presă la Ierusalim.

Hamas neagă că ar avea o prezenţă militară la spital, iar purtătorii săi de cuvânt au declarat că cei ucişi acolo erau civili.

Armata israeliană a declarat că au fost găsite arme la spital şi că "mai multe incinte folosite pentru a lansa rachete antitanc şi unde operau lunetiştii au fost lovite de avioanele IAF" în cartierul Rimal, în apropiere de Shifa. IAF este acronimul Forţelor Aeriene Israeliene.

La Biserica Sfânta Familie din oraşul Gaza, unii palestinieni creştini au luat parte la o slujbă de Paşte sumbră.

"Dorinţa mea este ca ei să ne lase în pace şi să ne întoarcem la pământurile şi la copiii noştri", a declarat Winnie Tarazzi, o femeie din Gaza care se ruga la biserică.

Populaţia din Gaza cuprinde aproximativ 1.000 de creştini, dintre care cei mai mulţi sunt greco-ortodocşi.

În cadrul negocierilor pentru armistiţiu, Hamas doreşte, de asemenea, ca sutelor de mii de palestinieni care au fost strămutaţi din oraşul Gaza şi din zonele învecinate spre sud în prima etapă a războiului să li se permită să se întoarcă în nord.

Curtea Mondială a ordonat joi, în unanimitate, Israelului - acuzat de de genocid în Gaza de către Africa de Sud - să ia toate măsurile necesare şi eficiente pentru a asigura aprovizionarea cu alimente de bază a populaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe