Maduro a încercat să introducă ilegal agenţi cubanezi în SUA

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. (RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a încercat să 'strecoare' ilegal în SUA mai mulţi agenţi cubanezi fără permis de intrare în ţară, pe care dorea să-i camufleze sub paşapoarte venezuelene, au informat surse apropiate delegaţiei venezuelene ce trebuia să participe la Adunarea Generală a ONU, informează vineri ziarul ABC.

Preşedintele Maduro a renunţat în ultimul moment, surprinzând miercuri prin anunţul său de a nu mai veni la New York şi de a se întoarce la Caracas. O schimbare de planuri pe care a justificat-o prin 'programul său încărcat' de acte publice. Pentru a face şi mai provocatoare vizita, Maduro a încercat să vină din turneul său în China la New York, cu un avion al companiei Cubana de Aviación. Avionul a făcut escală la Vancouver, iar numeroasa delegaţie venezueleană de 120 persoane a fost reţinută la sol timp de peste cinci ore, deoarece Canada a refuzat să le furnizeze combustibil pentru că avionul era cubanez. Compania naţională petrolieră venezueleană (Pdvsa) a trimis urgent două avioane Falcon pentru alimentare, dar Maduro era deja atât de înfuriat încât a anunţat pe Twitter că se întoarce acasă.

Din extinsa delegaţie prezidenţială au făcut parte, pe lângă cei 12 agenţi de pază şi medici cubanezi, 'un tehnician în explozibili', 'un expert în securitate alimentară', un hair-stylist şi un epidemiolog. Cărora li s-a adăugat o lungă listă de rude ale preşedintelui, de la fiu, noră şi nepoţi, la prietenii lor. Lista pasagerilor a trebuit să fie trimisă la ONU şi la Departamentul de Securitate al SUA. În pofida ameninţărilor lansate de Maduro de a lua 'măsuri drastice' dacă autorităţile americane le refuză vizele, Administraţia SUA a respins permisul de intrare pentru generalul Wilmer Barrientos, noul şef al Biroului Preşedinţiei şi fost şef al Comandamentului Strategic Operaţional al Armatei Bolivariene, care a supravegheat alegerile.

Între membrii cubanezi care au făcut parte din delegaţia care a vizitat China şi au încercat să ajungă la New York cu act de identitate sau paşaport venezuelean figurează Leonardo Nuńez Zamora, Rosendo Julián Zacuta, Julio Marino Domínguez, şi Mary Monteiga Rodríguez. Ca membri ai 'securităţii interne' figurau Giovanny Remond Mederas şi Alberto Herrera Socarrás. Iar ca personal de 'securitate medicală' apăreau Néstor Azcano Gonzalez, Carlos Guilveaux Cala, Danay Herrera Vallejera, Heriberto Rodríguez şi Eduardo García Castillo, alături de pilotul cubanez Guillermo Díaz.

Deputatul din opoziţie Carlos Berrizbeitia a estimat cheltuielile lui Maduro, în vizita sa oficială în China, la peste 800 000 de dolari. Şi care ar fi ajuns la peste 2,5 milioane de dolari, dacă sejurul la New York nu ar fi fost anulat. 'De la venirea sa, la 19 aprilie, la Palatul Miraflors Maduro a cheltuit peste 8,5 milioane de dolari', a dezvăluit Berrizbeitia, care aminteşte totuşi că este vorba de un fost sindicalist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe