Mai mulţi observatori militari ONU, răniţi într-o explozie la graniţa de sud a Libanului

Trupe ONU la graniţa dintre Liban şi Israel
Trupe ONU la graniţa dintre Liban şi Israel (YouTube Screenshot)

Trei observatori militari ai ONU şi un interpret libanez au fost răniţi sâmbătă, când un obuz a explodat în apropierea lor în timp ce patrulau la graniţa de sud a Libanului, a anunţat misiunea ONU de menţinere a păcii din Liban.

Observatorii militari fac parte din Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Supravegherea Armistiţiului, care sprijină misiunea ONU de menţinere a păcii din sudul Libanului, cunoscută sub numele de UNIFIL. Purtătorul de cuvânt al UNIFIL, Andrea Tenenti, a declarat pentru Associated Press că cei patru răniţi sunt în stare stabilă.

Tenenti a precizat că UNIFIL a informat toate părţile beligerante cu privire la patrulele lor, ca de obicei, iar vehiculul observatorilor purta marcaje clare ale ONU. Cei trei observatori militari, din Chile, Australia şi Norvegia, nu erau înarmaţi, a precizat el.

Explozia a avut loc în contextul în care confruntările dintre armata israeliană (IDF) şi militanţii Hezbollah s-au intensificat în ultimele săptămâni. Ambele părţi au schimbat de focuri de armă de când a izbucnit războiul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, ceea ce a alimentat îngrijorarea că ciocnirile aproape zilnice de-a lungul frontierei cunoscute sub numele de Linia Albastră ar putea escalada într-un război la scară largă.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat explozia, exprimându-şi "profunda îngrijorare" faţă de schimburile zilnice de focuri de armă dintre grupările armate din Liban şi forţele israeliene începând cu 8 octombrie - a doua zi după atacul surpriză al Hamas asupra sudului Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Şeful ONU a afirmat că aceste confruntări, care încalcă rezoluţia Consiliului de Securitate din 2006 ce a pus capăt ostilităţilor în războiul dintre Israel şi militanţii Hezbollah, au provocat zeci de morţi în rândul civililor, au distrus zone rezidenţiale şi agricole şi au strămutat zeci de mii de persoane de ambele părţi ale Liniei Albastre, a afirmat Dujarric.

"Aceste acţiuni ostile nu numai că au perturbat mijloacele de subzistenţă a mii de oameni, dar reprezintă, de asemenea, o ameninţare gravă la adresa securităţii şi stabilităţii Libanului, a Israelului şi a regiunii", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU.

Guterres a cerut ca părţile implicate în conflict să se abţină de la noi încălcări ale rezoluţiei din 2006 "şi să caute o soluţie diplomatică la criză", a declarat Dujarric, adăugând că şeful ONU este pregătit să sprijine astfel de eforturi.

Presa locală libaneză, citând oficiali din domeniul securităţii, a declarat că un atac cu dronă israeliană a vizat observatorii din satul sudic Wadi Katmoun, în apropiere de oraşul de frontieră Rmeich.

Armata israeliană a transmis pe platforma de socializare X: "Contrar rapoartelor, IDF nu a lovit un vehicul @UNIFIL în zona Rmeish în această dimineaţă".

Tenenti a declarat că UNIFIL "investighează originea exploziei", dar că a fost dificil să trimită imediat investigatori la faţa locului din cauza schimbului de focuri în curs de desfăşurare.

"Ţintirea forţelor de menţinere a păcii este inacceptabilă", a declarat Tenenti pentru Associated Press. "Repetăm apelul nostru pentru ca toţi actorii să înceteze schimburile intense de focuri de armă actuale înainte ca mai multe persoane să fie rănite inutil".

Premierul interimar libanez Najib Mikat a condamnat incidentul într-o declaraţie.

UNIFIL a fost creată pentru a supraveghea retragerea trupelor israeliene din sudul Libanului după invazia Israelului din 1978. ONU şi-a extins misiunea după războiul din 2006 dintre Israel şi Hezbollah, permiţând forţelor de menţinere a păcii să se desfăşoare de-a lungul graniţei israeliene pentru a ajuta armata libaneză să îşi extindă autoritatea în sudul ţării pentru prima dată în ultimele decenii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe