Maramureşul este un basm rural (The Daily Telegraph)

Logo-ul de promovare al turismului în România.
Logo-ul de promovare al turismului în România. (sigla en)

O vizită în Maramureş este o experienţă extraordinară, asemenea intrării într-un basm sau a întoarcerii în Europa medievală, îşi descrie Sarah Shuckburg vizita în Maramureş în ediţia online a The Daily Telegraph.

În periplul său, Shuckburg a ajuns în satul Hoteni, 'unul dintre cele mai îndepărtate colţuri ale Uniunii Europene, unde sătenii au păstrat un mod de viaţă abandonat de cea mai mare parte a continentului cu secole în urmă'. 'Prea departe de capitala Bucureşti pentru ca identitatea sa să fie zdrobită de Ceauşescu, această parte izolată a României şi-a păstrat patrimoniul rural, dar şi păşunile şi pădurile virgine', povesteşte impresionată jurnalista, care s-a cazat într-o casă tradiţională din acest sat, la vremea cositului.

Religia este extrem de importantă în aceste locuri, scrie jurnalista britanică. Există aproape 100 de biserici de lemn în Maramureş, dintre care opt în patrimoniul UNESCO. 'Satul Ieud, din frumoasa Vale a Izei, are o biserică din secolul al XIV-lea, construită din lemn de brad, cu o clopotniţă tradiţională fusiformă, de ţiglă. În interior, pereţii din lemn sunt decoraţi cu picturi din secolul al XVII-lea, realizate într-o manieră care combină arta bizantină cu cea populară, şi cu citate biblice în scrierea chirilică. La altar, sătenii se roagă, îşi fac cruce în mod repetat, atingând icoanele şi sărutând covorul de sub ele', povesteşte jurnalista.

Ziua plecării sale, o duminică, este o zi de odihnă de la cosit. 'Drumul din sat se umple de săteni, mulţi în costume tradiţionale, care merg la biserică. Voci prietenoase îmi urează 'Drum Bun'. Un tânăr îmi face cu mâna dintr-un Chrysler strălucitor. Îmi povesteşte că a cheltuit 4.000 dolari pentru ca maşina să fie transportată cu vaporul din Statele Unite pentru doar trei săptămâni, să o arate familiei. Tânărul speră ca, în curând, drept dovadă suplimentară a succesului său în străinătate, să poată demola casa veche din lemn a părinţilor săi cu porţi sculptate, şi să înlocuiască cu plastic şi beton', remarcă britanica.

Mulţi săteni mai tineri sunt dornici să scape de ceea ce ei percep drept 'o viaţă rurală înapoiată', în timp ce foarte mulţi dintre cei mai în vârstă deplâng dispariţia CAP-urilor şi a salariilor garantate.

'La 23 de ani de la răsturnarea regimului Ceauşescu, românii au încă un guvern corupt şi ineficient', apreciază ziarista britanică, adăugând că 'sănătatea, salubrizarea şi educaţia sunt în mod cronic subfinanţate'. Mii de locuri de muncă au dispărut după revoluţie, iar şomajul duce la un mod de viaţă trăit de pe o zi pe alta, cu o agricultură de subzistenţă ale cărei roade nu pot fi vândute din cauza legislaţiei exigente a UE. Totuşi, scrie ziarista, 'în pofida sărăciei şi a greutăţilor fizice, această regiune remarcabilă a păstrat caracteristici pierdute pentru totdeauna în altă parte din Europa. Maramureşul a fost prea îndepărtat pentru a fi cucerit de romani, care au dat numele României, astfel că din antichitate regiunea şi-a păstrat cu mândrie cultura sa unică'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură