Marea Britanie, Germania şi Franţa avertizează cu privire la tensiunile din Marea Chinei de Sud

Pistă de aterizare construită de Beijing în reciful Fiery Cross, Marea Chinei de Sud.
Pistă de aterizare construită de Beijing în reciful Fiery Cross, Marea Chinei de Sud. (DigitalGlobe-ScapeWare3/Getty Images)

Marea Britanie, Germania şi Franţa au declarat joi că sunt îngrijorate de tensiunile din Marea Chinei de Sud, într-o declaraţie emisă a doua zi după ce un distrugător al Marinei SUA a navigat în apropierea insulelor revendicate de China.

Situaţia din regiune „ar putea duce la insecuritate şi instabilitate”, au afirmat cele trei ţări într-o declaraţie comună emisă de Ministerul de Externe al Marii Britanii.

China şi Statele Unite au schimbat replici în legătură cu ceea ce Washingtonul consideră a fi un program de militarizare a Mării Chinei de Sud, în cadrul căruia regimul comunist de la Beijing construieşte structuri militare pe insule artificiale şi recife în apele disputate.

Prin acest program, China doreşte să îşi stabilească supremaţia în apele disputate, folosind practici care sunt în mod evident în afara legislaţiei internaţionale. Zona este disputată de mai multe state, precum Japonia, Filipine, Vietnam, care sunt îngrijorate de agresivitatea crescândă de care dă dovadă China.

Reacţia celor trei state europene este oarecum surprinzătoare, mai ales din perspectiva faptului că Marea Britanie susţine poziţia SUA referitoare la Marea Chinei de Sud şi în ultimul timp Marina Regală britanică a efectuat patrule mixte împreună cu cea a SUA în zonă, pentru a nu lăsa expansivitatea Chinei neprovocată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe