Marea Britanie: Piloţii britanici au desfăşurat lovituri aeriene în Siria


Avion de luptă Eurofighter Typhoon al Forţelor Aeriene Regale britanice.
Avion de luptă Eurofighter Typhoon al Forţelor Aeriene Regale britanice. (Captură Foto)

Piloţii britanici au desfăşurat lovituri aeriene asupra unor ţinte din Siria, în timp ce luptau pentru alte forţe militare implicate în campania ce are loc împotriva Statului Islamic, a declarat vineri Ministerul britanic al Apărării.

Oficialii Apărării au confirmat faptul că piloţii au acţionat sub comanda altor forţe, precum Statele Unite şi Canada, atunci când au executat atacurile. Recunoaşterea implicării piloţilor a avut loc după o cerere lansată de către grupul pentru drepturile omului Reprieve.

Parlamentul britanic a aprobat lovituri aeriene doar în Irak.

“Marea Britanie nu desfăşoară lovituri aeriene în Siria. Dar avem cu aliaţii un vechi program de încorporare, în cadrul căruia un număr mic de soldaţi britanici poate acţiona sub comanda unor naţiuni gazdă.”

Marea Britanie a efectuat operaţiuni de supraveghere şi alimentare aeriană deasupra Siriei. Secretarul britanic al Apărării Michael Fallon a declarat recent că legiuitorii ar trebui, de asemenea, să ia în considerare susţinerea loviturilor aeriene.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că, deşi în prezent nu există piloţi britanici care operează în această regiune, “atunci când sunt încorporaţi, de fapt ei luptă ca trupe străine”.

Jennifer Gibson, avocat pentru Reprieve, a declarat că, în condiţiile în care personalul militar britanic a participat deja la acţiuni în Siria, o dezbatere pe această temă – dacă trupele britanice ar trebui sau nu să participe la acţiuni pe teritoriul sirian – este “cam învechită”.

“Avem nevoie de o dezbatere deschisă şi sinceră în legătură cu implicarea Marii Britanii în Irak şi Siria”, a declarat Gibson. “Nu putem avea acest lucru, totuşi, cât timp Marea Britanie nu este sinceră în privinţa acţiunilor în care este implicat personalul său.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe