Marocul îi aruncă în închisoare pe jurnaliştii cu gura prea mare

Jurnalişti
Jurnalişti (Epoch Times România)

În Maroc jurnaliştii pot ajunge în închisoare în mai mult de 20 de feluri diferite, descrise amănunţit de către codul de presă şi codul penal. De exemplu, este suficient să se scrie ceva care ar pune "în pericol" monarhia sau integritatea teritorială, care discreditează Islamul, care critică oficiali publici sau simbolurile naţionale.

În plus, mai există Legea anti-terorism din 2003, care prevede infracţiunea de apologie a terorismului şi de asistenţă ori incitare la comiterea de acte de terorism - lege care poate fi aplicată chiar şi în absenţa unui risc real de acţiuni violente.

Ali Anouzla, fondatorul şi directorul portalului de limbă arabă pentru informaţii lakome.com, riscă până la 20 de ani de închisoare deoarece a publicat un videoclip al grupului armat Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (videoclip prezent mult timp pe youtube şi adăugat de asemenea, chiar şi de portalul ziarului spaniol El Pais), informează sâmbătă Corriere. Videoclipul îl acuza pe Regele Mohammed al VI-lea de corupţie şi despotism şi invită tinerii marocani la "război sfânt".

În ciuda faptului că a adăugat un comentariu critic şi succint referitor la acest video de "propagandă", la 24 septembrie 2013 Anouzla a fost pus sub acuzare pentru apologia terorismului şi acordarea de sprijin material terorismului. După o lună de detenţie, a fost pus în libertate pe cauţiune în aşteptarea procesului care, cu toate acestea, este amânat în continuu, ultima sa amânare avînd loc la 20 mai.

Între timp, conţinutul lakome.com este deseori cenzurat iar noua organizaţie pentru libertatea presei - promovată de Anouzla şi de alţi jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului - nu reuşeşte să se înregistreze.

Un alt jurnalist, Mustafa El Hasnaoui, a început la mijlocul lunii mai o grevă a foamei în închisoarea din Kenitra, unde ispăşeşte o pedeapsă de patru ani, impusă în iulie 2013 în temeiul Legii anti-terorism. El este acuzat că nu a denunţat un grup de presupuşi terorişti care plecau în Siria să se alăture opoziţiei armate, precum şi pentru că el însuşi ar face parte din acest grup.

Condamnarea s-a bazat doar pe un raport al poliţiei, pe care El Hasnaoui a fost forţat să-l semneze fără să aibă posibilitatea să-l citească şi pe care l-a contestat inutil în timpul procesului.

El Hasnaoui continuă să reitereze faptul că şi-a făcut doar meseria luând interviuri presupuşilor jihadişti şi că recenta sa condamnare a fost o răzbunare a autorităţilor pentru refuzul continuu de a se afla pe statul de plată al serviciilor secrete marocane.

În trecut, El Hasnaoui a criticat aspru încălcările drepturilor omului comise împotriva membrilor grupurilor islamiste, în contextul luptei împotriva terorismului şi a cerut o anchetă independentă în atacurile din Casablanca din 2003.

Grupul de lucru al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind detenţia arbitrară a cerut Marocului să-l elibereze pe El Hasnaoui şi să-l compenseze pentru cele 10 luni petrecute până în prezent în închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe