Mazăre, acţionar majoritar la Portul Constanţa, obiectiv strategic de stat

Radu Mazare
Radu Mazare (Epoch Times România)

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat miercuri, la finalul şedinţei de Consiliu Local, că a agreat cu premierul Victor Ponta listarea la Bursa a 15% din acţiunile portului Constanţa şi transferul, de la ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal, a încă 15 % din acţiuni, pe lângă cele 20% pe care autorităţile locale le deţin deja.

"Noi am discutat cu premierul Victor Ponta ca să se scoată 15% pe bursă şi 15% să revină Consiliului Local Municipal iar statul să rămână cu 30%. Deci asta este forma agreată cu premierul, pentru moment." Totul va fi transparent. Cei de la Ministerul Transporturilor consideră că sunt în continuare jupâni”, a declarat Radu Mazăre.

În prezent, Guvernul deţine, prin "jupânii" de la Ministerul Transporturilor, 60% din acţiunile CNAPMC, res­tul fiind împărţite în mod egal între Fondul Proprietatea şi Consiliul Local Constan­ţa.

Ca urmare a noului acord între Mazăre şi Ponta, Consiliul Local Constanţa va deţine 35% din Portul Constanţa, devenind acţionar majoritar.

Acordul la care s-a ajuns nu se ridică, pentru moment, la nivelul aşteptărilor lui Radu Mazăre, care declara în toamna anului trecut că vrea toate cele 60% din acţiuni deţinute de stat, afirmând că are chiar acordul premierului Victor Ponta în acest sens.

Se pare că în calea fericirii lui Mazăre a stat (şi) Ramona Mănescu, noua doamnă ministru de la Transporturi.

Surse oficiale din Ministerul Transporturilor, citate de Realitatea TV au afirmat că, "de fapt Radu Mazăre ar vrea să fie jupânul portului dar visează, nici vorbă să fie transferate alte 15% din acţiuni la CLM Constanţa, doamna ministru [Ramona Mănescu n.r.] nu agreează aşa ceva pentru ca portul Constanţa este de interes strategic naţional iar o eventuală listare la bursa se va face, conform legii, pentru 5% din acţiuni".

"Mi-e greu să văd că unul care stă mai mult cu domnişoare dezbrăcate prin Mamaia, se îmbracă în tot felul de armuri, când o face pe papuaşul, când pe apaşul, mi-e foarte greu sa îl văd discutând cu generalii de la NATO chestiuni serioase legate de tranzitul de armament, de muniţie, de trupe. Mi-e greu sa îl văd discutând cu Exxon, dacă le spune sa îl caute la Bamboo în discotecă. "Deci vedeţi că şeful e la Bamboo, e acolo cu nişte sirene ieşite din Marea Neagră". Cred că am fi noi

Radu Mazăre le-a explicat constănţenilor "deal-ul" cu Ponta la modul următor:

"Ar însemna anual un ajutor pentru Primăria municipiului Constanţa aşa, la o primă estimare foarte sumară, de vreo trei milioane şi ceva de euro, ceea ce înseamnă ceva pentru constănţeni, un lucru foarte mare. [...] Din tot ceea ce va face profit Portul Constanţa, o parte va rămâne pentru dezvoltare şi pentru investiţii, iar restul se va împărţi către autorităţile locale, ca atare veniturile nu vor mai pleca la Bucureşti, ci vor veni în bugetele noastre locale, de aici urmând să susţinem gigacaloria, construcţii etc."

Băsescu despre Mazăre

În luna mai 2013, Băsescu, îngrijorat că Portul Constanţa ar putea trece de sub administrarea Ministerului Transporturilor sub cea a Primăriei Constanţa, în baza acordului pe care Mazăre susţinea că l-a încheiat cu Victor Ponta, declara:

"Mi-e greu să văd că unul care stă mai mult cu domnişoare dezbrăcate prin Mamaia, se îmbracă în tot felul de armuri, când o face pe papuaşul, când pe apaşul, mi-e foarte greu sa îl văd discutând cu generalii de la NATO chestiuni serioase legate de tranzitul de armament, de muniţie, de trupe. Mi-e greu sa îl văd discutând cu Exxon, dacă le spune să îl caute la Bamboo în discotecă. 'Deci vedeţi că şeful e la Bamboo, e acolo cu nişte sirene ieşite din Marea Neagră'. Cred că am fi noi neserioşi să trimitem Exxon, NATO… Poate eu greşesc, dumneavoastră vedeţi vreun general american mergând să discute cu el? Sau în Brazilia, că ăsta mai pleacă şi în Brazilia", comenta Traian Băsescu activităţile mondene ale lui Mazăre în luna mai a anului curent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne