Mediul de afaceri se revoltă. Dăncilă, pusă la zid

Coaliţia pentru Dezvoltarea României cere Guvernului să abroge Ordonanţa Lăcomiei înainte ca aceasta să producă efecte. Consecinţele Ordonanţei, arată reprezentanţii mediului de afaceri, ar lovi atât antreprenoriatul cât şi cetăţenii şi, evident, şi statul.
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), iniţiativă care reuneşte cele mai mari organizaţii ale investitorilor români şi străini, i-a transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare deschisă în care critică în termeni deosebit de duri ordonanţa de urgenţă 114/2018 (cunoscută opiniei publice ca Ordonanţa Lăcomiei) şi îi cer premierului să o abroge, relatează G4Media.

În scrisoarea care le-a fost transmisă şi Preşedintelui ţării, Ministrului Finanţelor publice, Ministrului Energiei, Ministrului Comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Ministrului pentru mediul de afaceri, Ministrului Economiei, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor cât şi liderilor partidelor politice parlamentare, preşedintelui Comisiei naţionale de strategie şi prognoză, preşedinţilor Autorităţii de Supraveghere Financiară, Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie şi Guvernatorului Băncii Naţionale, semnatarii arată că OUG 114/2018 schimbă, în mod brutal, reguli în sectoare care susţin modernizarea economiei şi calitatea vieţii populaţiei.

Redăm scrisoarea Coaliţiei pentru Dezvoltarea României:

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) doreşte să atragă atenţia că OUG 114/2018 urmează să aibă o serie de consecinţe pentru mediul de afaceri şi pentru economia României pe care, nici după o lună de la intrarea în vigoare, mediul de afaceri nu a reuşit să le cartografieze complet.

Vă supunem atenţiei, în anexă, o primă încercare de a înţelege efectele OUG 114 asupra industriilor vizate şi a economiei în general. Facem acest efort pentru că din punctul nostru de vedere este important ca toate posibilele consecinţe ale acestor măsuri adoptate intempestiv să fie aduse în atenţia decidenţilor şi în cazul în care nu se renunţă la ele, aceştia să şi le asume. Mediul de afaceri nu va putea fi blamat ulterior pentru efectele neprevăzute ale acestor măsuri pe care a făcut eforturi să le explice celor care au misiunea şi căderea să le îndrepte.

Ceea ce a contrariat în mod deosebit mediul de afaceri este că OUG 114 schimbă, în mod brutal, reguli în sectoare care susţin modernizarea economiei şi calitatea vieţii populaţiei: sectorul energetic, sectorul telecomunicaţiilor, sectorul financiar-bancar şi piaţa de capital. Inducerea unui şoc nejustificat în aceste sectoare riscă să le împingă într-o criză profundă. Oamenii de afaceri pe care CDR îi reprezintă, români şi străini deopotrivă, sunt uimiţi de maniera antagonică în care necesitatea măsurilor a fost prezentată şi de sugestia că mediul privat- în special companiile străine – este cauza eşecurilor statului de a colecta taxe şi impozite. Aceste sectoare, cu o contribuţie semnificativă la bugetul de stat şi la economia României au fost acuzate că lucrează în detrimentul tuturor clienţilor lor şi al ţării unde fac afaceri şi unde au investit miliarde de euro. Este de neînţeles o astfel de atitudine faţă de oamenii de afaceri şi activităţile derulate de mediul privat când guvernarea îşi propune să aibă creştere economică tot mai mare.

CDR nu înţelege cum vor câştiga cetăţenii ţării din retragerea intempestivă a administratorilor de fonduri de pensii private din România, din pierderea profitabilităţii sectorului bancar, din slăbirea pieţei de capital locale şi din stoparea unor investiţii majore care ar fi putut să aibă loc în sectorul comunicaţiilor şi cel energetic. Ca urmare a unor discuţii extinse cu economişti reputaţi şi cu lideri importanţi din mediul de afaceri, CDR subliniază că este posibil ca în urma OuG 114: accesul la finanţare să devină mai dificil în România; IMM-urile să fie afectate semnificativ; este posibilă o scădere a veniturilor şi a consumului; cetăţenii vor întâmpina dificultăţi în accesarea creditului bancar; vor creşte dezechilibrele macroeconomice; piaţa de capital va juca un rol şi mai mic în finanţarea economiei; leul se poate deprecia faţă de alte monede; statul riscă să plătească dobânzi mai mari pentru finanţarea deficitului.

În absenţa oricărui dialog şi a listei lungi de consecinţe nefaste pe care le anticipăm, CDR cere Guvernului să abroge Ordonanţa de Urgenţă înainte ca ea să producă efecte negative. Ne exprimăm disponibilitatea pentru întâlniri în care să explicăm în detaliu analiza noastră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne