Membru de rang înalt al Gărzilor Revoluţionare ale Iranului, ucis în Siria de o lovitură aeriană israeliană. Teheranul promite răzbunare

Membri ai Gărzilor Revoluţionare ale Iranului
Membri ai Gărzilor Revoluţionare ale Iranului (Youtube Screenshot)

O lovitură aeriană israeliană în afara capitalei siriene Damasc a ucis luni un consilier de rang înalt din cadrul Gărzilor Revoluţionare iraniene, au declarat trei surse de securitate iraniene şi mass-media de stat din Teheran.

Sursele au declarat pentru Reuters că acest consilier, cunoscut sub numele de Sayyed Razi Mousavi, era responsabil de coordonarea alianţei militare dintre Siria şi Iran.

"Nu voi comenta rapoartele străine, acestea sau altele din Orientul Mijlociu", a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, ca răspuns la întrebarea unui reporter în cadrul unei conferinţe de presă. "Evident, armata israeliană are sarcina de a proteja interesele de securitate ale Israelului".

Televiziunea de stat iraniană şi-a întrerupt emisiunea obişnuită de ştiri pentru a anunţa că Mousavi a fost ucis, descriindu-l ca fiind unul dintre cei mai vechi consilieri ai Gărzilor din Siria.

De asemenea, televiziunea a precizat că Mousavi s-a numărat "printre cei care îl însoţeau pe Qassem Soleimani", şeful Forţei de elită Quds a Gărzilor, care a fost ucis într-un atac cu dronă americană în Irak în 2020.

Ambasadorul Iranului la Damasc, Hossein Akbari, a declarat pentru televiziunea de stat iraniană că Mousavi a fost detaşat la ambasadă ca diplomat şi a fost ucis de rachete israeliene după ce s-a întors acasă de la serviciu.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a afirmat că asasinarea lui Mousavi a arătat slăbiciune din partea Israelului:

"Acest act este un semn al frustrării şi slăbiciunii regimului sionist în regiune, pentru care va plăti cu siguranţă preţul".

Gărzile Revoluţionare au declarat că Israelul va avea de suferit pentru uciderea lui Mousavi, care deţinea gradul de general de brigadă în cadrul Gărzilor.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a declarat pentru presa de stat că: "Iranul îşi rezervă dreptul de a lua măsurile necesare pentru a răspunde la această acţiune la momentul şi locul potrivit".

La rândul său, gruparea palestiniană Jihadul Islamic a condamnat uciderea lui Mousavi ca fiind un "act laş", afirmând că acesta a jucat un rol vital în susţinerea rezistenţei din regiune, precum şi a poporului palestinian şi a cauzei sale.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene.

Israelul efectuează de ani de zile atacuri împotriva a ceea ce descrie ca fiind ţinte legate de Iran în Siria, unde influenţa Teheranului a crescut de când acesta l-a susţinut pe preşedintele Bashar al-Assad în războiul civil care a izbucnit în Siria în 2011.

La începutul acestei luni, Iranul a declarat că loviturile israeliene au ucis doi membri ai Gardienilor Revoluţiei din Siria, care au servit drept consilieri militari în această ţară.

Iranul a trimis sute de membri ai Gărzilor în calitate de "consilieri" pentru a ajuta la antrenarea şi organizarea a mii de luptători ai miliţiilor şiite din Irak, Afganistan şi Pakistan pentru a sprijini guvernul în conflictul sirian.

Luptătorii Hezbollah din Liban au colaborat, de asemenea, îndeaproape cu comandanţii militari iranieni din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe