Metropola chineză Chengdu cu 21,2 milioane de locuitori intră în lockdown şi lansează patru zile de testări COVID-19 în masă

Magazinele alimentare din Chengdu, pustiite de chinezii care şi-au făcut provizii, speriaţi de lockdownul anunţat de autorităţi (Youtube - captură ecran)
D.B.
01.09.2022

Metropola Chengdu, din sud-vestul Chinei, a anunţat lockdown pentru cei 21,2 milioane de locuitori ai săi, lansând patru zile de testare COVID-19 în tot oraşul, în timp ce unele dintre cele mai populate şi mai importante oraşe din punct de vedere economic din ţară luptă împotriva focarelor de infecţie, informează Reuters.

Locuitorilor din Chengdu, capitala provinciei Sichuan, li s-a ordonat să rămână acasă începând de joi de la ora 18:00, gospodăriile având voie să trimită o persoană pe zi pentru a face cumpărături de strictă necesitate, a precizat guvernul oraşului într-o declaraţie.

Chengdu, care a raportat miercuri 157 de infecţii cu transmitere internă, este cel mai mare oraş chinez care a fost închis după Shanghai în aprilie şi mai. A rămas neclar dacă închiderea va fi ridicată după ce testele în masă se vor încheia duminică.

Alte oraşe mari, inclusiv Shenzhen, în sud, şi Dalian, în nord-est, au intensificat, de asemenea, restricţiile COVID în această săptămână, de la cerinţe privind munca de la domiciliu, la închiderea afacerilor de divertisment în unele districte.

Aceste măsuri limitează activităţile a zeci de milioane de persoane, intensificând provocările pentru China de a minimiza impactul economic al politicii COVID "zero dinamic", care a ţinut graniţele Chinei închise în mare parte pentru vizitatorii internaţionali şi a făcut din China un caz izolat, în timp ce alte ţări încearcă să trăiască cu coronavirusul.

Majoritatea restricţiilor sunt destinate să dureze deocamdată câteva zile, deşi două oraşe provinciale din nordul Chinei au prelungit uşor restricţiile dincolo de promisiunile iniţiale.

Blocajul din Chengdu a declanşat panică în rândul locuitorilor, care s-au pornit să îşi facă provizii în masă.

"Aştept la o coadă foarte lungă pentru a intra în magazinul alimentar din apropierea casei mele", a declarat Kya Zhang, o ingineră în vârstă de 28 de ani, adăugând că este îngrijorată în privinţa accesului la alimente proaspete în cazul în care lockdown-ul va fi prelungit.

Angajaţii neesenţiali din Chengdu au fost rugaţi să lucreze de acasă, iar locuitorii au fost îndemnaţi să nu părăsească oraşul decât în caz de nevoie. Cei care trebuie să părăsească ansamblul lor rezidenţial pentru vizite la spital sau pentru alte nevoi speciale trebuie să obţină aprobarea angajaţilor din cartier.

Firmele industriale angajate în activităţi de producţie importante şi capabile să se descurce în campusuri închise au fost exceptate de la cerinţele de lucru de acasă.

Zborurile spre şi dinspre Chengdu au fost reduse drastic, potrivit datelor Flight Master. La ora locală 10 a.m. (02.00 GMT), joi, acestea arătau că 398 de zboruri fuseseră anulate pe aeroportul Shuangliu din Chengdu, cu o rată de anulare de 62%. La aeroportul Tianfu din Chengdu, 79%, adică 725 de zboruri, au fost anulate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor