Ministerul german de Externe condamnă aşezările israeliene ilegale

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock (Facebook - screnshot)

Ministerul german de Externe a condamnat coloniile israeliene ilegale, duminică, după ce Israelul a confiscat 800 de hectare de pământ palestinian, potrivit UPI.

"Condamnăm cu fermitate anunţul de a confisca peste 800 de hectare de teren din teritoriile palestiniene ca teren al statului israelian. Aceasta ar fi cea mai mare împroprietărire din ultimii 30 de ani. Coloniile încalcă dreptul internaţional şi alimentează şi mai mult tensiunile în această situaţie extrem de fragilă", a declarat Ministerul german de Externe într-un comunicat.

Înainte de izbucnirea războiului, în octombrie, 199 de palestinieni au fost ucişi în Cisiordania pe parcursul anului 2023 - în mare parte de mâna coloniştilor israelieni ilegali, arată datele Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

Situaţia s-a înrăutăţit de-a lungul războiului, cetăţenii israelieni confiscând livezi de rodii şi smochini de la fermierii palestinieni, în timp ce coloniştii israelieni forţează sute de palestinieni să îşi părăsească locuinţele.

Cu toate acestea, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a subliniat sprijinul pentru securitatea Israelului într-o declaraţie făcută duminică.

"În infernul din Gaza, peste un milion de copii, femei şi bărbaţi sunt ameninţaţi de foamete. Acest lucru nu trebuie să mai continue nici măcar o singură zi. Guvernul israelian trebuie să deschidă în sfârşit punctele de trecere a frontierei pentru mult mai mult ajutor.

Ne menţinem responsabilitatea noastră pentru securitatea Israelului: Hamas trebuie să depună armele şi să nu mai aducă niciodată teroarea în Israel. Dar obiectivul nu poate fi atins doar pe cale militară. Iar acţiunea militară are limitele sale în dreptul umanitar internaţional", a afirmat Baerbock.

Ea a adăugat că "doar o încetare umanitară imediată a focului" care să ducă la o încetare permanentă a focului va menţine vie speranţa pentru pace, în timp ce se pregăteşte pentru discuţiile din regiune din această săptămână, în cadrul cărora a spus că va discuta "cum poate arăta un orizont politic".

De la atacul miliţiei palestiniene Hamas din 7 octombrie, aliaţii Israelului, cum ar fi Germania, au susţinut în mod repetat că Israelul are dreptul de a se apăra, fără a preciza dacă acelaşi drept este extins şi asupra Palestinei.

Unii au făcut presiuni pentru un stat palestinian demilitarizat condus de guvernul Autorităţii Palestiniene, care conduce Cisiordania. Până în prezent, apelurile pentru o soluţie cu două state se bazează pe frontierele pentru Israel şi Palestina stabilite în 1967, care nu ar lega enclava Gaza de Cisiordania.

În plus, acestea depind de înfrângerea Hamas în Gaza sau de predarea puterii. Acelaşi lucru s-ar spune şi despre Israel, care ar trebui să recunoască efectiv că a aprobat colonii ilegale în teritoriile palestiniene, încălcând dreptul internaţional.

Între timp, experţii, inclusiv secretarul de stat american Antony Blinken, avertizează tot mai des Israelul că strategia sa în Gaza ar putea duce la insurgenţă din partea unei populaţii care a avut de suferit de pe urma agresiunii Israelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe