Ministrul Apărării chinez este anchetat şi urmează să fie demis din funcţie [Presa occidentală]

Ministrul Apărării Naţionale al Republicii Populare Chieneze, Li Shangfu
Ministrul Apărării Naţionale al Republicii Populare Chieneze, Li Shangfu (Youtube - captură ecran)

Suspiciunile legate de absenţa inexplicabilă de câteva săptămâni a ministrului chinez al Apărării, Li Shangfu, s-au adâncit vineri, în timp ce principalele ziare occidentale au raportat că acesta ar face obiectul unei anchete, iar un diplomat american de rang înalt s-a întrebat dacă nu cumva se află în arest la domiciliu, transmite Reuters.

Li, în vârstă de 65 de ani, a lipsit de la întâlniri cu liderii vietnamezi şi singaporezi din domeniul apărării în ultimele săptămâni, potrivit unor surse care au cunoştinţă directă despre aceste angajamente. El a fost văzut ultima dată la Beijing pe 29 august, ţinând un discurs principal la un forum de securitate cu naţiunile africane.

Citând oficiali americani, Washington Post a relatat că Li a fost investigat pentru corupţie şi va fi probabil înlăturat din funcţie. Wall Street Journal a raportat, de asemenea, că Li a fost demis din funcţie, în timp ce Financial Times a declarat anterior că guvernul american crede că Li este investigat.

Ambasadorul Washingtonului în Japonia, Rahm Emanuel, a scris într-o postare pe X: "1: Ministrul Apărării Li Shangfu nu a mai fost văzut sau auzit de 3 săptămâni. 2: Nu s-a prezentat pentru călătoria în Vietnam. Acum: Lipseşte de la întâlnirea programată cu şeful Marinei din Singapore pentru că a fost plasat în arest la domiciliu????".

Ministerul Apărării din China nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii. Ambasada americană din Tokyo a declarat că nu are alte comentarii imediate.

La întrebarea dacă Li a fost investigat, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, a declarat reporterilor, în cadrul unei conferinţe de presă zilnice, că "nu deţine informaţii relevante".

Absenţa lui Li urmează după înlocuirea inexplicabilă a ministrului de Externe al Chinei, Qin Gang, în iulie, după o perioadă prelungită în care nu a fost văzut în public, şi după o reorganizare a conducerii Forţei de elită Rocket Force a Armatei de Eliberare a Poporului în ultimele luni.

La fel ca Li, Qin este unul dintre cei cinci consilieri de stat ai Chinei, o poziţie în cabinet care are un rang mai înalt decât cel de ministru obişnuit.

Analişti şi diplomaţi au ridicat întrebări despre situaţia celor doi miniştri şi despre lipsa de transparenţă a conducerii Chinei într-un moment în care economia încetineşte, iar relaţiile cu Statele Unite s-au deteriorat din cauza unei serii de probleme.

Ja Ian Chong, cercetător de la Universitatea Naţională din Singapore, a declarat că lipsa de claritate în ceea ce îl priveşte pe Li a subliniat şi mai mult incertitudinea privind procesul decizional al Chinei.

"Gama de speculaţii demonstrează incertitudinea ridicată a sistemului RPC (Republica Populară Chineză) în prezent", a spus el.

Întâlnire ratată

Emanuel, un diplomat care a fost consilier de rang înalt al fostului preşedinte american Barack Obama, a ajuns pe prima pagină a ziarelor pentru o serie de postări la adresa Chinei în ultimele săptămâni.

Ambasadorul a postat pentru prima dată despre absenţa publică a lui Li vinerea trecută, stârnind speculaţii cu privire la locul unde se află acesta. Întrebat de ce a intervenit Emanuel în această problemă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că ambasadorul "de-a lungul carierei sale a vorbit într-o manieră colorată".

Întâlnirea din Singapore la care Emanuel părea să facă referire în ultima sa postare a fost o vizită în China a contraamiralului Sean Wat, din cadrul Marinei din Singapore.

În timpul călătoriei din 4-9 septembrie, Wat s-a întâlnit cu comandantul marinei chineze, Dong Jun, şi cu alţi lideri ai marinei, a precizat Ministerul Apărării din Singapore pe site-ul său. Două surse familiarizate cu această chestiune au declarat că Wat ar fi trebuit, de asemenea, să se întâlnească cu Li.

Una dintre surse, un oficial care avea cunoştinţă despre aceste planuri, a afirmat că era programat ca Wat să se întâlnească cu Li pe 5 septembrie la Beijing, dar "nu s-a întâmplat acest lucru", fără să dea detalii.

Ministerul Apărării din Singapore nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

De asemenea, Li nu a participat la o întâlnire cu liderii vietnamezi din domeniul apărării, programate pentru 7-8 septembrie.

Observatorii militari şi diplomaţii urmăresc îndeaproape dacă Beijingul va merge mai departe cu planurile de organizare a Forumului Xiangshan de la Beijing - un summit anual de securitate internaţională găzduit în mod normal de ministrul chinez al Apărării - la sfârşitul lunii octombrie.

Înainte de a fi numit în funcţie, în martie, Li a condus unitatea de achiziţii publice a armatei.

Într-un anunţ rar întâlnit, unitatea a declarat în iulie că urmăreşte să "cureţe" procesul de licitaţie şi a invitat publicul să raporteze nereguli care datează din 2017. Nu a existat nicio actualizare cu privire la posibilele constatări.

Absenţa lui Li este urmărită îndeaproape în special de Statele Unite, care nu au renunţat la sancţiunile impuse împotriva lui în 2018 pentru cumpărarea de arme de la cel mai mare exportator de arme din Rusia, Rosoboronexport.

Oficialii chinezi au declarat, în repetate rânduri, că doresc ca aceste sancţiuni să fie abandonate pentru a facilita discuţii între armatele celor două părţi. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a încercat să discute cu Li în timpul unei conferinţe privind apărarea din Singapore în iunie, dar nu a reuşit să treacă de o strângere de mână.

Wen-Ti Sung, politolog la Universitatea Naţională Australiană, a declarat că, deşi Li a constituit un "blocaj" în relaţiile militare dintre SUA şi China, absenţa lui inexplicabilă este problematică pentru relaţiile internaţionale ale Chinei în alte moduri.

"Alte ţări se vor întreba despre un lucru minor, cum ar fi de ex. la ce număr să sune atunci când vor dori să aiblo loc dialoguri militare cu China", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe