Ministrul britanic al Apărării cere Congresului american să aprobe ajutorul pentru Ucraina: "Critic pentru securitatea globală"

Premierul britanic David Cameron, alături de secretarul american de stat, Anthony Blinken, în Congresul SUA, 10 aprilie 2024
Premierul britanic David Cameron, alături de secretarul american de stat, Anthony Blinken, în Congresul SUA, 10 aprilie 2024 (Getty Images)

Secretarul de stat Antony Blinken şi ministrul britanic de Externe David Cameron au îndemnat marţi Congresul să aprobe un nou ajutor militar pentru Ucraina, afirmând că finanţarea blocată este esenţială pentru securitatea Statelor Unite, a Europei şi a lumii.

Vorbind după o întâlnire la Departamentul de Stat, Blinken a repetat apelurile ca legislatorii să deblocheze pachetul de ajutor. Preşedintele Joe Biden a încercat de luni de zile să treacă legea, iar Cameron a declarat că va face acelaşi lucru la întâlnirile de la Capitol Hill "ca un mare prieten" al Statelor Unite.

"Vin aici fără intenţia de a da lecţii nimănui sau de a spune cuiva ce să facă sau de a interveni în calea procesului politic şi a altor lucruri din Statele Unite", a spus el. "Vin aici doar ca un mare prieten şi un om care crede în această ţară şi consideră că este o măsură în interesul dumneavoastră, al securităţii dumneavoastră, al viitorului dumneavoastră şi al viitorului partenerilor dumneavoastră să eliberaţi aceste fonduri şi să lăsaţi să treacă [legea, n.r.]".

Cameron este ultimul dintre numeroşii oficiali străini care au îndemnat legislatorii americani să acţioneze rapid pentru a aproba asistenţa, pe fondul îngrijorării tot mai mari cu privire la o eventuală înfrângere a Ucrainei. Săptămâna trecută, la Bruxelles, aproape toţi miniştrii de Externe membri NATO au declarat că această contribuţie americană este esenţială, reluând comentariile lui Biden, Blinken şi ale altor oficiali ai administraţiei.

"Solicitarea de buget suplimentar pe care preşedintele Biden a făcut-o Congresului este urgentă şi imperativă, deoarece Camera a revenit în sesiune", a declarat Blinken. "Ne aşteptăm ca aceasta să fie adusă în faţa Camerei şi să fie votată cât mai repede posibil".

Cameron s-a întâlnit luni, în Florida, cu fostul preşedinte Donald Trump, care s-a arătat sceptic în privinţa ajutorului acordat Ucrainei, şi a declarat că asistenţa este "vitală pentru securitatea americană şi europeană". Cameron şi-a apărat întâlnirea cu Trump ca fiind o întâlnire standard cu o personalitate a opoziţiei şi a menţionat că a acoperit o serie de probleme globale presante - dar nu a dat detalii.

"A fost în întregime în conformitate cu precedentul miniştrilor care se întâlnesc cu politicieni din opoziţie în perioada premergătoare alegerilor", a spus el, menţionând că au discutat "o serie de subiecte geopolitice importante" şi că atât politicienii britanici, cât şi cei americani s-au întâlnit frecvent cu membri marcanţi din opoziţie în ţările lor respective.

"Aceste lucruri sunt adecvate", a spus Cameron.

Cameron a declarat că victoria Ucrainei este "vitală pentru securitatea americană şi europeană", dar fostul preşedinte şi prezumtivul candidat republican este un critic al continuării sprijinului american, iar legislatorii aliniaţi cu el blochează în Congres un pachet de finanţare pentru Kiev.

Cameron şi Trump au avut mai multe divergenţe de opinie notabile în trecut. Cameron a calificat propunerea lui Trump din timpul primei sale campanii prezidenţiale de a interzice accesul musulmanilor în SUA drept "divizivă, stupidă şi greşită".

Într-o declaraţie, campania lui Trump a precizat că întâlnirea a avut loc "pentru a discuta mai multe probleme cu impact asupra ambelor ţări", inclusiv alegerile viitoare atât în Marea Britanie, cât şi în Statele Unite, implicaţiile retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, necesitatea ca aliaţii NATO să îşi respecte angajamentele privind cheltuielile pentru apărare şi "încetarea crimelor din Ucraina".

Declaraţia nu a detaliat aceste subiecte, dar a adăugat că Trump, Cameron şi ambasadorul britanic în SUA, Karen Pierce, au "discutat, de asemenea, despre admiraţia lor reciprocă pentru regretata regina Elisabeta a II-a".

Cameron a fost prim-ministru britanic în timpul referendumului din 2016 din Marea Britanie privind ieşirea din Uniunea Europeană - o decizie pe care Trump a susţinut-o cu entuziasm. Cameron a demisionat după ce alegătorii au respins la limită apelul său de a rămâne în blocul comunitar.

Premierul Rishi Sunak l-a readus pe Cameron în mod neaşteptat în guvern anul trecut, în calitate de diplomat şef al Marii Britanii.

Cameron a declarat mai târziu marţi că va îndemna legislatorii americani să aprobe un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, avertizând Congresul că pune în pericol securitatea Occidentului prin faptul că continuă să reţină finanţarea. El urmează să poarte discuţii cu legislatori, inclusiv cu liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, şi speră să se întâlnească cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, al cărui rol este esenţial.

Într-o înregistrare video postată săptămâna trecută pe reţeaua de socializare X, Cameron a afirmat: "Preşedintele Johnson poate face ca acest lucru să se întâmple în Congres".

Un pachet de ajutor militar în valoare de 60 de miliarde de dolari se împotmoleşte în Camera Reprezentanţilor, deoarece conservatorii populişti încearcă să blocheze finanţarea suplimentară a conflictului de doi ani, iar unii republicani de rând cer concesii privind securitatea frontierelor înainte de a susţine proiectul de lege.

După ce, în februarie, Cameron i-a îndemnat pe legislatorii americani să nu dea dovadă de "slăbiciunea afişată împotriva lui Hitler" în anii 1930, Marjorie Taylor Greene, aliată a lui Trump, a declarat că acesta ar trebui să "îşi facă griji pentru propria ţară".

Înaintea călătoriei sale, Cameron a declarat că "succesul pentru Ucraina şi eşecul pentru (preşedintele rus Vladimir) Putin sunt vitale pentru securitatea americană şi europeană".

"Acest lucru va arăta că frontierele contează, că agresiunea nu funcţionează şi că ţări precum Ucraina sunt libere să îşi aleagă propriul viitor", a spus el. "Alternativa nu ar face decât să-l încurajeze pe Putin în noi încercări de a redesena graniţele europene prin forţă şi ar fi auzită clar la Beijing, Teheran şi Coreea de Nord".

Cameron urmează să discute, de asemenea, despre războiul dintre Israel şi Hamas, inclusiv despre eforturile de a ajunge la o "încetare durabilă a focului" şi de a obţine mai mult ajutor în Gaza, în cadrul unor discuţii cu oficiali, inclusiv cu Blinken şi cu consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Marea Britanie trimite o navă a Marinei Regale în estul Mediteranei pentru a susţine eforturile de a deschide un coridor maritim de ajutor între Cipru şi un terminal temporar construit de SUA în Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe