Ministrul Energiei de la Chişinău: R. Moldova nu a fost niciodată mai bine pregătită cu gaze naturale ca în acest an

Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chişinău
Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chişinău (Captură cran)

„Nu a fost niciodată în istoria Republicii Moldova vreo iarnă de care noi să fim pregătiţi mai bine”, a declarat ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov, în contextul în care, cu un an în urmă, la fel ca şi întreaga Europă, ne confruntam cu un adevărat război energetic iniţiat de Federaţia Rusă. Explozia preţurilor la gaze pe bursele internaţionale, creşterea tarifelor interne, dar şi bombardarea ţintită a infrastructurii energetice ucrainene de către armata rusă, la care este interconectat şi sistemul energetic moldovenesc, au evidenţiat vulnerabilitatea Republicii Moldova mai mult ca oricând.

„Din punct de vedere al securităţii alimentării cu energie electrică, noi avem contract pe termen lung cu Centrala Termoelectrică Moldovenească. Chiar dacă acest contract nu va fi executat, din varii motive, cine ştie ce poate să se întâmple, noi deja avem experienţa de a achiziţiona energie electrică de pe piaţa europeană. Securitatea furnizorilor de energie nu se mai pune în discuţie – ea este asigurată. Acum întrebarea ar rămâne despre preţ. Cu ce preţ am fi achiziţionat această energie electrică, dacă nu era livrată de stânga Nistrului?

Anume din acest motiv noi am luat decizia ca toate gazele care vin de la Gazprom, indiferent de preţ, care acum chiar este mai înalt, să meargă în stânga Nistrului. În primul rând, ca să asigurăm acolo o stabilitate socială. Şi, în al doilea rând, să avem energie electrică la preţuri competitive. Pe partea de gaze avem diversificate sursele de aprovizionare a Republicii Moldova. Pentru prima dată avem stocuri de gaze, care practic ne ajung să trecem întreaga iarnă”, a declarat ministrul Energiei într-un interviu pentru dw.com.

În contextul invaziei ruse împotriva Ucrainei, şi în cazul în care infrastructura energetică ucraineană ar putea fi din nou atacată, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în luna noiembrie când Republica Moldova a trecut printr-un fel de „test de stres în regim live”, când ruşii au limitat volumele de gaze naturale şi ceea ce a cauzat şi sistarea livrărilor de energie electrică din stânga Nistrului, Parlicov a menţionat că „anul acesta asemenea scenarii nu vor fi, pentru că lucrează şi Centrala Termoelectrică Moldovenească şi ucrainenii sunt mai pregătiţi, şi noi suntem mai pregătiţi”.

În ceea ce ţine de preţul foarte mare achitat iarnă trecută, de cetăţenii Republicii Moldova la gazele naturale, în comparaţie cu Ucraina sau chiar România, ministrul Energiei de la Chişinău a promis că „iarna aceasta va fi o iarnă mai uşoară din punct de vedere al poverii pe bugetele consumatorilor şi statul în continuare îşi va perfecţiona mecanismele de compensare”.

„Dacă noi vom găsi gaze suplimentare la preţ ieftin şi vom avea posibilitatea să mai reducem preţurile la gaz pentru consumatori, neapărat o vom face. La acest moment, eu vă spun că nu am identificat această posibilitate, inclusiv datorită faptului că o bună parte din gazele cu care noi intrăm în această iarnă vin încă din anul trecut, când stocul la gaze s-a făcut cu preţuri foarte înalte.

Şi acest preţ, pe care îl avem astăzi, chiar dacă este la nivelul preţurilor de la bursă şi chiar dacă am reuşit vara să procurăm la preţuri foarte bune, preţul în medie cu care noi intrăm in iarnă este un preţ care, totuşi, reflectă şi costul stocurilor de anul trecut. Dar, după ce trecem de această iarnă, eu vă asigur că va fi şi mai uşor. Şi, la anul, eu mă aştept doar la scăderi de preţuri”, a explicat Victor Parlicov.

Totodată, ministrul Energiei a ţinut să explice de ce Chişinăul continuă să procure energie electrică de la centrala electrică de la Cuciurgan, Transnistria, produsă din gazul rusesc, menţionând că această structură contractuală prin intermediul căruia Gazprom, Federaţia Rusă, subvenţionează regiunea transnistreană cu gaz gratuit, există de 30 de ani.

Afirmând că Republica Moldova ar putea în aceste momente să nu mai depindă de gazul rusesc, Victor Parlicov a subliniat totuşi că nu trebuie omis faptul că cei peste 90 la sută din locuitorii regiunii transnistrene deţin cetăţenie moldovenească, astfel că renunţarea la această formulă ar fi un şoc şi o povară pe care ei nu şi-o vor putea asuma.

„Ştiţi care este preţul la gaze în regiunea transnistreană? Un leu (moldovenesc) pentru un metru cub, aproximativ. Deci, puneţi-i astăzi să plătească 18 lei sau 10 lei. De unde să ia oamenii aceştia atâţia bani ca să achite facturile la preţurile reale? Atunci când acceptăm modelul prin care achiziţionăm energie electrică de la ei, de fapt, facem două lucruri.

Încercăm să păstrăm stabilitatea regiunii transnistrene, pentru că, repet, dacă dispare din formulă gazul, de facto, gratuit, ei intră în colaps. Şi oamenii aceştia nu vor dispărea. Sunt 250-300 de mii de cetăţeni, majoritatea cetăţeni de-ai noştri, nu se vor evapora şi vor sări peste Ucraina să se ducă în Rusia. Ei ori vor îngheţa acolo şi vom avea o criză umanitară acolo, ori vor veni încoace”, a conchis Parlicov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe