Ministrul Energiei de la Chişinău: Republica Moldova nu mai poate fi şantajată de Putin la capitolul securitate energetică

Victor Parlicov, ministrul Energiei al Republicii Moldova
Victor Parlicov, ministrul Energiei al Republicii Moldova (Captură ecran)

Narativul privind preţul mai mic la gazele naturale de la Putin este unul fals, a declarat ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov, punctând că, în prezent, adevărata prioritate care ar permite statului să reducă facturile la gaze şi încălzire nu are la bază negocierea cu Putin un preţ mai bun, ci investirea în eficienţa energetică a clădirilor.

„Ca ţară, Republica Moldova, se poate mândri cu faptul că, deşi a intrat în această criză energetică, care a început încă înainte de război, în anul 2021, într-o situaţie extrem de vulnerabilă, a ieşit cu mult mai puternică şi cu mult mai rezilientă şi nu mai poate fi şantajată din punct de vedere al securităţii energetice.

Factorul principal care a dus la rezolvarea acestei probleme a fost, în esenţă, o decizie politică, care a fost luată la Bruxelles, la câteva săptămâni după începerea războiului lui Putin în Ucraina şi asta a fost decizia cu privire la acceptarea sincronizării sistemelor electro-energetice ucrainene şi moldoveneşti cu sistemul electro-energetic continental european”, a declarat Victor Parlicov într-un interviu pentru dw.com.

Acesta a precizat că iniţial tot sistemul electro-energetic din Republica Moldova a fost construit în aşa mod încât depindea de infrastructura critică din stânga Nistrului.

Realizarea sincronizării sistemelor electro-energetice cu cel european în martie 2022, la trei săptămâni de la începutul războiului, a făcut ca Republica Moldova să primească energie din România şi „ne-a ţinut cu luminile aprinse”, a explicat ministrul moldovean al Energiei.

Mai mult decât atât, a punctat Parlicov, această sincronizare a permis restabilirea treptată a sistemului ucrainean după ce Federaţia Rusă a început bombardamentele asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

„O dată cu această sincronizare, Federaţia Rusă şi Tiraspolul au pierdut instrumentele de şantaj tehnic pe care le aveau în raport cu partea dreaptă a Nistrului”, a subliniat Victor Parlicov.

În ceea ce ţine de procurarea energiei electrice din regiunea transnistreană, ministrul Energiei a menţionat că, dacă până acum nu existau alte opţiuni pentru Republica Moldova, fiind oarecum o dependenţă forţată de Tiraspol, în prezent s-a transformat într-o dependenţă reciprocă.

„După ce am trecut de criza din noiembrie 2022, am demonstrat că suntem mai rezilienţi decât cei din regiunea transnistreană în faţa unor asemenea provocări. Acum noi procurăm energie din stânga Nistrului, în primul rând ca să permitem stabilizarea situaţiei sociale din această regiune. Dacă noi renunţăm la acest contract şi la energia electrică de la această centrală, bugetul regiunii separatiste va pierde peste 50 la sută din veniturile sale, iar regiunea va colapsa foarte repede”, a punctat Parlicov.

Oficialul moldovean a ţinut să specifice că în aceste momente, Federaţia Rusă nu mai are pârghii de şantajare a Republicii Moldova, cel puţin în ceea ce ţine de securitatea energetică, pentru că la capitolul propagandă şi războiul informaţional Moscova triumfă folosind retorica cum „că toate problemele Republicii Moldova ar dispărea dacă Maia Sandu s-ar duce şi s-ar închina lui Putin şi acesta ar da un preţ mai bun la gaze”.

„Adevărul este că, pe parcursul anului 2023, noi am procurat gaze naturale, nu de la Gazprom, ci de pe piaţa europeană. Le-am luat mai ieftin decât în conformitate cu preţurile pe care le aveam de la Gazprom”, a conchis ministrul Energiei de la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe