Ministrul iranian de Externe acuză SUA că ar fi dat "undă verde" Israelului să atace consulatul din Siria

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, la Naţiunile Unite
Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, la Naţiunile Unite (Youtube - captură ecran)

Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a acuzat luni Statele Unite că a dat "undă verde" Israelului pentru a ataca clădirea consulatului său din Siria, care a ucis şapte oficiali militari iranieni, inclusiv doi generali, potrivit AP.

Amirabdollahian a reiterat jurămintele Teheranului că va răspunde atacului, atribuit pe scară largă Israelului, care pare să însemne o escaladare a atacului Israelului împotriva oficialilor militari din Iran, care sprijină grupurile militante ce luptă împotriva Israelului în Gaza şi de-a lungul graniţei sale cu Libanul.

Liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a reiterat luni, într-o alocuţiune, sprijinul grupului susţinut de Iran pentru un răspuns militar al Teheranului la atacul care l-a ucis pe generalul Mohammad Reza Zahedi, un oficial militar de rang înalt din cadrul Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene, şi a înrăutăţit temerile legate de spirala războiului în restul Orientului Mijlociu.

Citiți și Serviciile secrete americane sunt "convinse" că un răspuns major al Iranului împotriva Israelului este iminent

De când a început războiul din Gaza, în urmă cu şase luni, s-au înmulţit confruntările dintre Israel şi Hezbollah din Liban. Hamas, care conduce Gaza şi a atacat Israelul la 7 octombrie, este de asemenea susţinut de Iran, precum şi de un grup de miliţii irakiene care vizează bazele militare şi poziţiile americane din Siria şi Irak.

Deşi Israelul a efectuat în mod regulat lovituri vizând oficiali militari iranieni şi aliaţi, moartea lui Zahedi a fost cea mai importantă lovitură pentru Teheran de când o dronă americană l-a vizat şi ucis pe şeful Forţelor Quds, generalul Qassim Soleimani, în 2020, la Bagdad.

"Aş dori să spun cu voce tare de aici, de la Damasc, că America are o responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat şi trebuie să fie trasă la răspundere", a declarat Amirabdollahian reporterilor din Damasc în timpul unei vizite în care s-a întâlnit cu omologul său sirian, Faisal Mekdad, care a condamnat atât atacul, cât şi ofensiva Israelului în Gaza.

Citiți și Iranul se pregăteşte să atace Israelul şi avertizează SUA să "stea deoparte pentru a nu fi loviţi"

Amirabdollahian s-a întâlnit, de asemenea, cu preşedintele Bashar Assad, cu care a discutat despre Gaza şi despre situaţia mai largă din regiune, se arată într-o declaraţie a biroului lui Assad.

Ministrul iranian de Externe, care anterior în aceeaşi zi a inaugurat deschiderea unei noi secţii consulare într-o clădire din apropiere, şi-a justificat afirmaţiile spunând că Washingtonul şi "două ţări europene" nu au condamnat atacul asupra clădirii diplomatice.

Administraţia Biden a insistat că nu a avut cunoştinţă în prealabil de atacul aerian. Washingtonul este aliatul militar vital al Israelului.

Israelul, care recunoaşte rareori loviturile împotriva ţintelor iraniene, a declarat că nu are niciun comentariu cu privire la atacul din capitala siriană. Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat săptămâna trecută că SUA a evaluat că Israelul este responsabil.

Citiți și SUA îndeamnă Teheranul să nu ţintească bazele americane în cazul unui răspuns împotriva Israelului

Iniţial, după atac, presa de stat iraniană a afirmat că Zahedi a condus Forţa Quds în Liban şi Siria până în 2016.

Apoi, într-o alocuţiune publică luni, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că Zahedi a fost un personaj cheie pentru gruparea libaneză şi că a avut trei stagii de patru ani în mica ţară mediteraneană.

Nasrallah, ca şi Siria, şi alţi aliaţi-cheie ai Teheranului, au declarat că rămân angajaţi să sprijine Iranul.

"Este un drept natural al Iranului. Este firesc ca Republica Islamică să conducă acest răspuns (la atacul asupra consulatului)", a declarat Nasrallah.

Nasrallah a declarat că prima implicare a lui Zahedi a fost până în 2002, supervizând retragerea Israelului din sudul Libanului şi ajutând Hezbollah să se extindă. Al doilea mandat al lui Zahedi a acoperit unele dintre cele mai aprige lupte din timpul revoltei siriene devenite război civil, în care Teheranul şi Rusia au jucat un rol cheie în susţinerea lui Assad împotriva forţelor de opoziţie. Ultimul mandat al lui Zahedi a început în 2020 şi s-a încheiat când a fost ucis.

Citiți și Iranul, zguduit de atacuri teroriste în timpul nopţii. Atacatorii au ucis cel puţin 11 membri ai serviciilor de securitate

Militanţii Hezbollah şi trupele israeliene s-au confruntat de-a lungul graniţei tensionate dintre Liban şi Israel începând cu 8 octombrie, a doua zi după atacul Hamas asupra sudului Israelului.

Liderul Hezbollah a declarat că, în momentul în care au început ciocnirile, Zahedi ar fi vrut să se alăture militanţilor Hezbollah pe linia frontului, dar nu i s-a permis să facă acest lucru.

La începutul zilei de luni, lovituri aeriene israeliene deasupra sudului Libanului l-au ucis pe Ali Ahmad Hussein, un comandant de elită al Forţei Radwan, o forţă secretă a Hezbollah. Hezbollah a anunţat moartea lui Hussein, dar nu a oferit detalii despre circumstanţe sau despre rolul său în cadrul grupului, în conformitate cu modul în care face publice morţile membrilor săi.

Uciderea lui Hussein, unul dintre cei mai importanţi militanţi ucişi până în prezent, a avut loc înainte de vizita ministrului iranian de Externe în Siria.

Israelul consideră Hezbollah cea mai serioasă ameninţare imediată, estimând că aceasta deţine aproximativ 150.000 de rachete şi proiectile, inclusiv rachete ghidate cu precizie care pot lovi oriunde în Israel. Gruparea, care are mii de luptători căliţi în luptă care au participat la conflictul din Siria de 12 ani, dispune, de asemenea, de diferite tipuri de drone militare.

Citiți și Gaz pe foc. Israelul ar fi bombardat ambasada Iranului în Siria, ucigând consilieri militari şi comandanţi

În ianuarie, avioanele israeliene au lovit şi ucis un alt comandant de elită al Hezbollah din cadrul Forţei Radwan, Wissam al-Tawil, care a luptat cu grupul timp de decenii şi a luat parte la unele dintre cele mai mari bătălii.

Hezbollah menţionează că va înceta să mai lanseze rachete odată ce se va ajunge la un armistiţiu în Fâşia Gaza, care ar pune capăt războiului dintre Israel şi Hamas. Oficialii israelieni au cerut ca Forţa Radwan să se retragă din zona de frontieră pentru ca zecile de mii de israelieni strămutaţi să se întoarcă acasă.

Washingtonul şi Parisul s-au străduit să găsească o soluţie diplomatică pentru a pune capăt luptelor de-a lungul graniţei dintre Liban şi Israel, sperând să prevină un nou război total între Hezbollah şi Israel, după un război de o lună în vara anului 2006.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe