Mircea Geoană: Avem un premier inculpat pentru corupţie în fruntea unui guvern al UE şi aliat al NATO

Bucharest Forum 2013. În imagine, Mircea Geoană şi Victor Ponta
Bucharest Forum 2013. În imagine, Mircea Geoană şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Prezent luni seară în platoul B1 TV, fostul şef al PSD Mircea Geoană a declarat că, din momentul în care a fost inculpat pentru fapte de corupţie în dosarul Şova, premierul Victor Ponta nu mai are control asupra propriului destin politic şi reprezintă o vulnerabilitate pentru ţară.

"Din momentul în care a fost inculpat de justiţia română pentru fapte de corupţie, din clipa respectivă, Victor Ponta nu mai are control asupra propriului destin politic. Pentru că aşa se joacă acest joc, este un joc de cauză şi efect. Suntem într-un fel ca într-o piesă antică în care scenă după scenă actorii principali acţionează (pe baza unui) scenariu cu deznodământ cunoscut.

Nu are cum să continuie ca prim-ministru pentru că în clipa de faţă nu suntem într-o situaţie legată de majoritate sau opoziţie, ci avem un prim-ministru inculpat pentru fapte de corupţie în fruntea unui guvern al UE şi aliat al NATO. Sunt chestiuni care sunt incompatibile. Acum, că iese pe uşa din faţă, că iese pe uşa din dos, că iese pe uşa din lateral, este o chestiune de negociere", a precizat Mircea Geoană.

Coregrafia pe care o vedem şi din partea actualei majorităţi, discuţiile cu liberalii, chestiunea Codului Fiscal, arată, în opinia senatorului ex-PSD, o izolare a lui Victor Ponta. Deciziile se iau acum fără el şi, dacă acum câteva zile era vorba de o lipsă de legitimitate, în sensul că era acuzat de fapte de corupţie, începând din momentul în care nu mai este preşedinte la PSD şi alţii iau decizii în locul lui, este un premier lipsit şi de autoritate.

"Deci, în clipa de faţă, cu cât stă mai mult în fruntea guvernului României este un punct în minus pentru ţară şi din astfel de situaţie nu au cum ieşi decât printr-o negociere, este clar că este o pregătire în continuare pentru evacuarea scenei pentru Victor Ponta, oricâte declaraţii, oricât de îmbărbătat ar fi după o săptămână sau două de vacanţă, realitatea este brutală, aşa se joacă jocul acesta numit politică la nivel înalt, în clipa în care ai un handicap atât de sever cum este acela de a fi inculpat pentru fapte de corupţie, viaţa ta politică se termină, cel puţin pe perioada cât se merge în instanţă şi se decide. Nu spun că este vinovat, dar politic vorbind este o situaţie absolută care nu poate continua şi care nu poate fi susţinută nici măcar de către aliaţii săi", a afirmat Mircea Geoană.

Fostul ambasador al României în SUA a explicat că există o reacţie naturală din partea politicienilor la nivel înalt internaţional atunci când apare o astfel de situaţie:

"Sunt foarte eleganţi, nu o să auziţi niciodată un diplomat care să spună cu subiect şi predicat "Victor Ponta pleacă acasă". Nu se joacă aşa. Este clar că este o situaţie de vulnerabilitate, aceasta este transferată şi asupra Guvernului României şi asupra partidului pe care l-a condus până acum câteva zile, iar din punct de vedere al realităţii politice şi democratice din România, inclusiv reputaţia externă a ţării noastre, este o situaţie care nu poate continua."

Acum care este soluţia, care este algoritmul, care este negocierea, care este varianta, astea sunt lucruri care, în opinia lui Mircea Geoană, urmează să le vedem în următoarea perioada, "dar cineva să spună că Victor Ponta, în situaţia dată, poate continua până în decembrie 2016 (cum a declarant premierul la venirea din vacanţă - n.r.) este o afirmaţie hazardată şi care nu se bazează pe o realitate politică concretă."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne