Mircea Geoană, în "New York Times": "Reîntoarcerea României de pe buza prăpastiei"

Mircea Geoană. (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
03.08.2012

"Românii sunt mai obosiţi, mai frustraţi şi mai furioşi decât orice alţi europeni", a scris Mircea Geoană într-un editorial apărut în Pagina de Opinii a ediţiei online de joi a cotidianului "New York Times". Politicianul român a subliniat că "acum, depinde de toţi politicienii ţării să vină cu un nou plan pentru a răspunde palmei pe care le-au dat-o cetăţenii la referendum".

"Traian Băsescu a supravieţuit cu puţin referendumului, salvarea sa fiind o manevră legislativă introdusă de Curtea Constituţională şi acceptată de Parlament, cerând ca, pentru ca referendumul să fie valid, la vot să participe majoritatea absolută a alegătorilor", mai apreciază Geoană.

Fostul candidat la alegerile prezidenţiale din 2009 a mai precizat că, deşi împotriva lui Băsescu au votat mai mulţi alegători decât l-au ales în 2009, ei nu reprezintă peste 50% din electorat.

Totodată, amânarea hotărârii privind validitatea rezultatului acestui referendum până la data de 12 septembrie "aruncă ţara într-o perioadă prelungită de incertitudine politică", relevă senatorul român.

"Divizarea partizană a fost gestionată neîndemânatic de toate părţile", cum ar fi "schimbarea unor legi şi instituţii şi înlocuirea preşedinţilor celor două Camere" de către majoritatea USL în Parlament, "furioasă din cauza amestecului lui Băsescu în procesul legislativ". Toate acestea au declanşat un "blitzkrieg", cu doar câteva luni înainte de alegerile legislative, este de părere fostul ambasador român la Washington.

"Starea proastă din România este strâns legată de problemele curente din Europa", mai scrie fostul ministru român de Externe (2000-2004).

"Cetăţenii din întreaga Europa se simt înşelaţi de Guvernele pe care le-au votat, pentru că au eşuat în a-i proteja" de o situaţie dificilă economic şi politic, "pe care nu au ei au creat-o şi asupra căreia nu deţin controlul", mai relevă Geoană.

Mircea Geoană mai scrie că ţara a alunecat în sărăcie şi haos, în timp ce Băsescu "flutura cartea austerităţii fiscale ca semn al angajamentelor României în Europa".

Senatorul avertizează că "austeritatea creează spaţiu pentru extremism, atât de stânga, cât şi de dreapta" şi apreciază că "un stil ostil şi muşcător al felului de a face politică îi determină pe partenerii europeni ai României să se îndoiască de puterea democraţiei sale şi să pună în discuţie angajamentul său faţă de valorile europene".

"Voci stridente ies ilegitim în prim plan, în timp ce curentul dominant în Europa este ocupat cu lupta împotriva crizei datoriilor... Oficiali europeni frustraţi de propriile politici au reacţionat faţă de încercările pripite ale Parlamentului român de a netezi un teren politic... Europa vrea să stopeze tendinţele antidemocratice, dar cetăţenii României nu trebuie plătească factura pentru deficite democratice din alte părţi ale Europei", a mai precizat Geoană în articol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor